Ayrancı, “Asrın projesi olan Kanal İstanbul’a bilimsel çalışmaları ile katkı veren yedi üniversiteden biri Çankırı Karatekin Üniversitesidir.”
ÇAKÜ’den Kanal İstanbul’a destek
█ Çankırı Karatekin Üniversitesi (ÇAKÜ) Rektörü Prof. Dr. Hasan Ayrancı sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Asrın projesi olan Kanal İstanbul’a bilimsel çalışmaları ile katkı veren yedi üniversiteden biri Çankırı Karatekin Üniversitesidir. Proje, günümüzün yerleşik dünya düzenine karşı gerçek bir meydan okuma içermektedir. Bu jeostratejik yaklaşım, küresel bir ticaret ve finans merkezi olma hamlesidir. T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının hazırladığı aşağıdaki görsel, çalışmaların derinliğini göstermektedir.” ifadelerine yer vererek Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından hazırlanan infografiği paylaştı.
Çankırı’da Yeni Gün
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gelecek haftalarda Kanal İstanbul’un ihalesini yapıp, çalışmalarına başlayacaklarını açıkladı. Hizmet İhracatçıları Birliği’nin ‘Hizmet İhracatçıları Buluşması ve 2018 Yılı HİB Ödül Töreni’ İstanbul’da gerçekleştirildi. Toplam 1100 üyesi bulunan HİB’in düzenlediği törende 17 büyük ve bir özel kategoride ödüller sahiplerini buldu. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle ve HİB Başkanı İlker Aycı başta olmak üzere çok sayıda ismin katıldığı törende konuşan Erdoğan, ülke gündemindeki konulara değindi.
“Önümüzdeki haftalarda ihaleyi yapıyoruz ve Kanal İstanbul’a başlıyoruz” diyen Erdoğan, bu projenin bir haftalık, bir yıllık değil, belediye başkanlığı döneminin son yıllarında atılmış bir adım olduğunu belirtti. Erdoğan şöyle konuştu:
“Biz bu adımı hayata geçireceğiz. Dünyada nasıl Süveyş varsa, Cebelitarık varsa, bizde de Kanal İstanbul olacak. Kanal İstanbul’un birçok özelliği var. Çevreci özelliği var, Türkiye’ye kazandıracağı haklar var. Boğaz’da kaç kez yalılara yük gemileri bindirmiştir, bu her an bir tehlikedir. Kanal İstanbul ile bu tehditler yok seviyesine geleceği gibi, büyük faydalar getirecektir.”
2018 yılı Hizmet İhracatı Ödüllerini kazanan firmaları tebrik ederek, birinci olanlara ödüllerini veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye’nin büyümesi, gelişmesi kalkınması için alın teri döken, emek veren herkesin başımızın üstünde yeri var” diye konuştu.
200 akademisyen Kanal İstanbul için çalıştı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Kanal İstanbul Projesi için 2011-2019 döneminde deprem analizinden şehir bölge planlamasına, ekonomiden kültürel mirasa, ekolojiden trafik yönetimine uzanan farklı disiplinlerde kapsamlı çalışmalar yürütüldüğünü bildirdi. Bakanlığın Twitter hesabından yayımlanan “2011-2019 Sayılarla Kanal İstanbul” başlıklı infografikte şu bilgiler verildi: Boğaziçi, ODTÜ, İTÜ, Gazi, Başkent, Atılım, Çankırı Karatekin (ÇAKÜ) üniversitelerinden 200’e yakın akademisyen ve uzmanla 33 bilim dalında çalışma yürütüldü. 97 noktada çevresel ölçüm (ağır metal, toz, sediment, hidrolik ve benzeri), 15 noktada gürültü ve titreşim ölçümü, 304 noktada 17 bin metre sondaj (karada, denizde ve gölde) gerçekleştirildi. 8 noktada yer altı suyu akış tespit kuyusu, 17 noktada hidrojeolojik gözlem kuyusu açıldı. 57 kurum ve kuruluştan çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) görüşü alındı. Türkiye ve Fransa’da laboratuvar deneyleri ve simülasyonları gerçekleştirildi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, 200’e yakın akademisyen ve alanında uzman kişilerle birlikte 33 bilim dalında 2011-2019 dönemi içerisinde Kanal İstanbul için çalışma yapıldığını açıkladı. Bakanlığın sosyal medya hesabı üzerinden yapılan açıklamada, projede 304 farklı noktada 17 bin metre sondaj yapıldığı ve 97 farklı noktada çevresel ölçüm gerçekleştirildiği belirtildi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Kanal İstanbul Projesi kapsamında 2011-2019 dönemi içerisinde deprem analizi, şehir bölge planlaması, ekonomi, kültürel miras, ekoloji ve trafik yönetimi gibi pek çok alanda kapsamlı bir şekilde çalışmalar yapıldığını bildirdi.
Bakanlığın sosyal medya hesabı üzerinden yapılan açıklamada Kanal İstanbul Projesi’ne ilişkin “2011-2019 Sayılarla Kanal İstanbul” başlığıyla bir infografik yayımlandı. Yayınlanan İnfografikte ilgili dönemde proje kapsamında yapılan çalışmalara ilişkin kapsamlı bilgiler yer aldı.
Çalışma yapılan alanlar şu şekilde belirtildi:
* Hidrolik, jeoloji, zemin mekaniği, kaya mekaniği, hidroloji ve yer üstü havzaları,
* Hidrojeoloji, hidrodinamik, su kalitesi ve sediment araştırmaları,
* Tsunami analizi, deprem analizi ve gemi trafik analizi,
*trafik (ulaşım) yönetim planı, gemi navigasyonu simülasyonu, İşletme modeli,
*Dalga modeli, heyelan tespit ve önlemi, inşaat yönetimi,
* Şehir bölge planlama ve sosyolojik etki değerlendirme,
* Ekonomi, hukuk, arkeoloji, flora (bitki) ve fauna (hayvan) habitatı, omurgasız hayvanlar, sürüngenler, kuş türleri, memeli hayvanlar, iç su balıkları, deniz biyolojisi, ekoloji, endemik ve nadir türler, sosyal araştırmalar ve anketler,
* Atık yönetimi ile kültürel miras.
Kanal İstanbul Projesi kapsamında 97 farklı noktada çevresel ölçüm (ağır metal, toz, sediment, hidrolik ve benzeri), 15 farklı noktada gürültü ve titreşim ölçümü, 304 noktada 17 bin metre sondaj (karada, denizde ve gölde) yapıldı. 17 farklı noktada hidrojeolojik gözlem kuyusu ve 8 farklı noktada yer altı suyu akış tespit kuyusu açıldı.
57 farklı kurum ve kuruluştan çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) görüşü alındı ve sürece onlar da katılım sağladı. Proje kapsamında Türkiye ve Fransa’da laboratuvar deneyleri yapılarak simülasyonları gerçekleştirildi.
ÇANKIRI GÜNDEMİ
29 Mayıs 2023ÇANKIRI GÜNDEMİ
29 Mayıs 2023EKONOMİ
29 Mayıs 2023BÖLGESEL
29 Mayıs 2023BÖLGESEL
29 Mayıs 2023BÖLGESEL
29 Mayıs 2023BÖLGESEL
29 Mayıs 2023Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.