DOLAR 32,3758 0.16%
EURO 35,0781 -0.14%
ALTIN 2.324,480,23
BIST %
BITCOIN 22964652,39%
Çankırı
14°

HAFİF YAĞMUR

05:24

İMSAK'A KALAN SÜRE

125 okunma

Çankırı, TKDK ile AB standartlarında hayvancılık tesislerine kavuşuyor

ABONE OL
21 Mayıs 2020 11:19
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çankırı’da Yeni Gün

Bilindiği gibi Ülkemiz ve AB arasında tam üyelik müzakereleri devam etmektedir. Bu süreç içerisinde önemli başlıklardan birisi de Kırsal Kalkınma faslıdır. Söz konusu başlığın temel amacı Türkiye’deki Tarımsal işletmelerin AB standartlarına ulaştırmak hayvan refahı, tarımsal ürünlerin hijyeni konularında ülkemiz standartlarında iyileştirme sağlamaktır.  Tarımsal işletmelerimizin geliştirilmesi konusu hem işletmelerin fiziki koşullarına hem de işletmenin sahip olduğu makine ekipman teknolojisi ile ilgilidir.

Hayvan sağlığı ve refahı için modern ahırlar

Ülkemizde sıkça görülen ev altlarında, hava sirkülasyonun ve hijyen koşullarının yetersiz olduğu ahır ve ağıllar, TKDK desteği ile yerlerini AB standartlarında modern tesislere bırakıyor. Açık, yarı açık veya kapalı ahır (ağıl) olması ya da bağlı sistem veya serbest dolaşım sistemi olması tamamen proje başvuru yapmayı isteyen yatırımcı tarafından belirlenebilmektedir. Aynı şekilde yapılacak ahır, ağıl ve kümeslerde kullanılacak yapı malzemesi yine yatırımcı tarafından belirlenebiliyor. Ancak yatırımcılar TKDK’nın belirlediği ve web sitesinde yayınladığı, işletmelerde uyulması gereken minimum standartlara uygun hareket etmesi gerekmektedir. Bu kriter kapsamında işletme içerisinde havalandırma, aydınlatma, her bir hayvan başına düşen metrekare, sürekli temiz suya erişim gibi hayvan sağlığı ve refahına yönelik koşullar zorunlu görülen standartlardır. Bu standartlar bir taraftan hayvan refahını sağlarken diğer yandan yapılan bilimsel araştırmalar bu koşulları sağlayan işletmelerin verimliliğinin de önemli oranda arttığını göstermektedir. Aynı şekilde atık yönetimi başta olmak üzere çevre sağlığı, halk sağlığı, gıda güvenliği gibi konular çeşitli zorunluluklarla sağlanmaktadır.

Ahır, ağıl ve kümesler son teknoloji ile donatılıyor.

IPARD Programı ve TKDK geliştirdiği en temel çözüm politikası, tarımsal işletmelerin ihtiyaç duydukları yemin bir kısmını işletmenin kendisinin üretmesi böylece girdi maliyetlerini düşürülmesidir. Bu amaçla IPARD, balya makinesinden yem karma makinesine, silaj paketleme makinesinden römorka kadar yemin üretilmesi, hazırlanması ve dağıtılmasına kadar bir çok makine ekipmanı destek kapsamına dahil etmiştir.  Yem hazırlama ve muamele ekipmanlarının yanı sıra modern bir işletmede ihtiyaç duyulacak otomatik sağım ünitesi, donmaz suluklar vb. tüm makine ve ekipmanlar için de hibe fırsatı devam etmektedir.

Destek oranı % 70’ varıyor.

TKDK tarafından sağlanacak destek oranı % 50 den başlıyor ve ahır, ağıl ve kümesin yapılacağı arazi dağlık alanda olursa destek oranı % 5 daha artıyor. Başvuru yapan kişinin 40 yaşı altında olması durumunda destek oranı % 5 daha artırılıyor ve % 60’a ulaşıyor. Bu anlamda Çankırı’nın önemli bir bölümünün dağlık alanda olması nedeniyle avantajlı olduğu söylenebilir. Son olarak başvuru sahibi eğer üretici birliği ise destek oranı % 70’e ulaşabilmektedir.

KDV muafiyeti devam ediyor.

Hibe desteğinin yanı sıra TKDK’ya başvuru yapacak yatırımcılar KDV’den de muaf olacak. projelerini hazırlayanlar yatırımcılar inşaat işleri ve Makine ekipman alımlarına ilişkin harcamalarında KDV hariç teklif alacaklardır. Bunun yanında kurumlar vergisi ya da gelir vergisi mükellefleri diğer bazı vergilerden de muaf tutulmaktadır.

Küçük ve orta ölçekli işletmeler ve kadınlar öncelikli

IPARD programının temel amacı küçük ve orta ölçekli işletmeleri desteklemektir. Örneğin; süt hayvancılığı için en az 10 baş en fazla 120 süt ineği, besicilik için en az 30 en fazla 250 sığır kapasiteli ahırlar destek kapsamındadır. Benzer biçimde küçükbaş hayvancılık için hem besicilikte hem süt hayvancılığında en fazla 500 baş koyun/keçi kapasiteli işletmeler başvuru yapabilecektir. Başka bir deyişle 1000 başlık bir süt inekçiliği veya besicilik projesi kabul edilmemektedir. IPARD programındaki bu yapısal duruma ek olarak 11 Mayıs’ta açıklanan 9. çağrı kapsamında projelerin seçim ve değerlendirme kriterleri hazırlanırken daha fazla çiftçinin IPARD programından faydalanması ve daha düşük bütçeli projelerin avantaj sağlaması amacıyla sıralama kriterlerine bütçe maddesi en etkili kriter olarak yer verilmiştir. Buna göre projelerin bütçesi daha az olan sıralamada daha öncelik kazanmış olmaktadır. Yine başvuru sahibinin kadın olduğu projeler, daha önce TKDK’dan destek almamış olanlar ve hali hazırda mevcut bir ahır/ağıl/kümesi olanlar öncelik kazanacaktır.

Broyler ve yumurta üretiminde sadece mevcut işletmeler destek kapsamında

Süt üretimi, kırmızı et üretimi, kaz ve hindi yetiştiriciliği konusunda hem mevcutta bu alanda faaliyet gösteren firmalar hem de yeni bir ahır/ağıl/kümes yaparak üretim yapmayı hedefleyen tüm projeler başvuru yapabilecektir. Ancak broyler yetiştiriciliği ve yumurta üreten işletmeler için sadece hali hazırda üretim faaliyeti devam eden işletmeler hibe desteklerinden yararlanabilecekler.

TKDK bilgi almak isteyenlere detaylı bir web sayfası ile hizmet veriyor

TKDK özellikle kırsalda bulunan üreticilere sürekli erişebilecekleri bir web sayfası üzerinden hizmet vermekte. İlgili sayfa üzerinden IPARD Programının detaylarına, uygun harcamalara, hibe oranlarına ve daha birçok detaya erişim sağlanabiliyor. Ayrıca birebir bilgi almak isteyen yatırımcılar 444 8535 numaralı yardım masasını arayarak 18’i tuşlayıp TKDK Çankırı İl Koordinatörlüğü Yardım Masasına erişim sağlayabiliyorlar.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.