DOLAR 28,9208 0.08%
EURO 31,4850 -0.1%
ALTIN 1.924,021,84
BIST %
BITCOIN 11410242,03%
Çankırı
10°

KAPALI

06:31

İMSAK'A KALAN SÜRE

Yakup Karaman
Yakup Karaman
135 okunma

Çankırı’nın ilk hindi üretim tesisi için imzalar atıldı

ABONE OL
10 Mart 2021 13:47
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Yakup Karaman

Hibe sözleşmesi imzalanan AB standartlarındaki üretim tesisi ile Çankırı’da hindi sayısı 2 kat artacak

Çankırı’da Yeni Gün

Uzun yıllar kamu kurumlarında görev yaptıktan sonra 2007 yılında emekli olan Ali Faruk Atlı çocuklarıyla birlikte Antalya’ya yerleşti ve esnaflık yapmaya başladı. Aklında her zaman memleketinde bir yatırım yapmak olduğunu dile getiren 59 yaşındaki Atlı, memlekette ne yapabiliriz diye araştırırken TKDK’nın hayvancılık tesislerinin kurulumuna destek verdiğini öğrendi. Yakın çevresi, arkadaşları ve ilgili kurumlarla yaptığı fikir alışverişleri sonrasında memleketi Kurşunlu’ya ilk hindi üretim tesisini kurmaya karar verdi.

Hindi yetiştiriciliği konusunda deneyimi olmayan Atlı, 23 yaşında bir veteriner sağlık teknikerini istihdam ederek, 2020 yılında TKDK’ya toplam kapasitesi 4390 baş hindi olan kümes projesi sundu.

Onaylanan proje için hazırlanan hibe sözleşmesi, TKDK Çankırı İl Koordinatörü Emre Akbıyık ve Ali Fuat Atlı arasında 9 Mart Salı günü kurumun hizmet binasında imzalandı. Sözleşmeye göre 1350 m2 kapalı alanı olan 2 adet kümesin inşaat işleri, sulama, yemleme, aydınlatma ve soğutma sistemleri gibi otomasyonları da içeren makine ekipman alımları hibe kapsamında desteklenecek. Toplam 1 Milyon 258 bin liraya mal olacağı hesaplanan tesis için Ali Faruk Atlı’nın 700 bin lira civarında hibe alması öngörülüyor.

İl Koordinatörü Akbıyık, Çankırı’ya ilk hindi üretim çiftliğini desteklemekten mutlu olduklarını belirtti ve “Süt, kırmızı et ve broyler tavukçuluğu konusunda önemli sayıda AB standartlarında tesisi ilimize kazandırdıktan sonra geçtiğimiz yıllarda ilk kaz tesisi yine kurumumuzun sağladığı hibeler ile Şabanözü ilçemizde kurulmuştu. Şimdide ilk modern hindi tesisi için hibe imkânı sunmuş olmaktan dolayı son derece mutluyuz. Üreticimizi tebrik ediyoruz.” şeklinde konuştu. Sözlerinin sonunda Onuncu Başvuru Çağrı İlanı çerçevesinde özellikle tarımsal işletmelerin fiziki varlıklarına yönelik yatırımlar sektöründe proje başvuruları için hazırlık içerisinde olan yatırımcıların proje ön kontrollerini ihmal etmemeleri gerektiğini vurguladı.

TKDK’nın sunduğu IPARD hibeleri ile bugüne kadar Çankırı’da 1’i kaz yetiştiriciliği, 1’i yumurta kümesinin modernizasyonu olmak üzere kanatlı sektöründe 34 kümese hibe desteği sağlandı. Bu projeler için yapılacak 50,4 milyon lira yatırım karşılığında 30,2 milyon lira hibe verildi. Broyler yetiştiriciliği ve yumurta kümeslerinde mevcut işletmelerin AB standartlarına ulaştırılması desteklenmekteyken, hindi ve kaz yetiştiriciliğinde ise yeni işletmelerin kurulumu da desteklenmekte. Ayrıca Çankırı IPARD Programının uygulandığı diğer illerden farklı olarak yeni beyaz et kesimhanesi, yeni beyaz et parçalama ve işleme tesislerinin de desteklendiği 3 ilden birisi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.