pet shop Kedi maması Köpek maması
DOLAR 27,5169 0.21%
EURO 28,8636 0.14%
ALTIN 1.614,060,07
BIST %
BITCOIN 754732-2,16%
Çankırı
12°

AÇIK

05:29

İMSAK'A KALAN SÜRE

103 okunma

Dünya Çevre Günü kapsamında “İleri Dönüşüm Oyuncakçısı” etkinliği düzenlendi

ABONE OL
13 Haziran 2019 07:07
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çankırı’da Yeni Gün

5 Haziran Dünya Çevre günü etkinlikleri kapsamında Atatürk İlkokulu tarafından “İleri Dönüşüm Oyuncakçısı” etkinliği düzenlendi.

Yunus AVM giriş katında düzenlenen etkinliğe Vali Yardımcısı Zeki Karaca, İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Öztürk, Defterdar Ahmet Seçim Gündoğan, Çankırı Belediyesi Özel Kalem Müdürü Fatih Atıcı, daire müdürleri, öğrenciler öğretmenler ve vatandaşlar katıldı.

Programın açılışında bir konuşma yapan Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Selim Boyraz, “Doğa ve çevrenin korunması amacıyla 1972 yılında İsveç?in Stockholm kentinde birleşmiş milletler çevre konferansında alınan bir kararla 5 haziran günü Dünya çevre günü olarak kabul edilmiştir.” dedi.

“Teknolojik yenilikler, sanayileşme, nüfus ve şehirleşmenin artması geçmişe nazaran daha çok atık oluşması sebebiyle doğal dengenin bozulması ve çevrenin kirlenmesini de beraberinde getirmiştir” diyerek konuşmasına devam eden Boyraz, “Sanayi atıkları spreyler yakıtlarla ortaya çıkan dumanlar petrol ve ilaç atıkları plastik ürünler suni gübreler ve çöpler çevre kirlenmesine sebep olan en önemli etkenlerdendir. Çevre kirlenmesini insan doğaya verdiği zarar olarak da tanımlayabiliriz.

Doğanın korunması ve tahribatın engellenmesi zorunludur gelecek nesillere iyi bir çevre bırakmak için kirlenmeleri mutlaka önlemek yeşil alanları ve hayvanları koruyup çoğaltmak gerekmektedir. bilinçsizce sağa sola attığımız plastik ürünlerin doğada yaklaşık olarak 400 yıl kadar çürümeden kalabildiğini söylersek karşı karşıya kaldığımız tehlikenin boyutlarını biraz olsun anlayabiliriz. Çevre sorunları günümüz dünyasında küresel sorunları oluşturmaktadır.

İklimlerin değişmesi mevsim geçişlerinin gecikmesi ormanların yok olması kuraklaşma çölleşme su kaynaklarının tükenmesi canlıların neslinin son bulması çevre sorunları nedeniyle yaşanmaktadır doğal afetlerin birçoğu çevre sorunlarının çözüme ulaşmaması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Değişen denge ve döngüler arada boşluk kabul etmeyerek insana ya da başta olmak üzere bütün canlı hayatını riske sokmaktadır. Oluşan çevre sorunlarına paralel olarak çevre koruma gayretleri de artmaya başlamıştır. Bu nedenle de kamuoyunda farkındalık oluşturmak için 5 haziran günü Dünya çevre günü olarak ilan edilmiştir.” şeklinde konuştu.

“Çevrenin korunması geliştirilmesi ve iyileştirilmesi konusunda başlatılan çalışmalar amacı insanların daha temiz ve sağlıklı şartlarda yaşanmasının sağlanmasıdır.” diyen Boyraz, “Bunun temelinde de eğitim gelmektedir çevre eğitimleri ile gelecek nesillerimize çevre temizliği bilgisini aşılamak büyük önem arz ediyor. Dünyamızın Doğal kaynakları için geri dönüşü olmayan kritik bir eşiğe yaklaşmakta olduğumuz düşünürsek sağlıklı bir gelecek için hem bireysel hem de toplumsal yaşantınızda önlemler almak şart olmuştur. Vatandaşlarımızın hayat kalitesinin artırılması ancak temiz bir çevre ve doğal kaynakları dengeli ve ihtiyatlı kullanımı ile mümkündür.

Çevre ve şehircilik bakanlığımız tarafından sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde atıkların kontrol altına alınması gelecek nesillere temiz ve gelişmiş bir Türkiye yaşanabilir bir dünya bırakılması doğrultusunda sıfır atık projesi başlatılmıştır. Sıfır atık projesi çevre ve şehircilik Bakanlığı’ndan hem de cumhurbaşkanlığı külliyesinde uygulamaya geçirilmiş olup uygulamanın tüm Türkiye yayılması konusunda çalışmalar başlamıştır. sıfır atık projesi 2018 yılı itibarıyla aşamalı olarak kamu kuruluşları havaalanları alışveriş merkezleri siteler üniversiteler hastaneler ve büyük iş merkezlerinde uygulanmaya başlanmıştır. 0 atık israfının önlenmesine konuşan atın azaltılmasına atıkların geri dönüştürülmesini kaynakların daha verimli kullanılmasını ve ilk toplama sisteminin kurulmasında kapsayan atık önleme yaklaşık olarak tanımlanmıştır.

Sıfır atık projesi bakanlığımızın talimatı ile Türkiye genelindeki tüm il müdürlüklerinde uygulamaya başlanmıştır proje kapsamında il müdürlüğümüzce de uygulanmaya başlanmıştır. Oluşan atıklar için mevcut durum tespiti yapılmış olup skalası türlerinin renk skalası ve renklerine göre ayrı ayrı konteynırlar temin edilmiştir atıkların cinsine göre ayrı ayrı toplanmaları sağlanmıştır.

toplanan atıklar il müdürlüğümüzün yan tarafında atık geçici depolama alanı yapılmıştır proje kapsamında il müdürlüğümüz personellerine kamu kurum ve kuruluşlarına bilgilendirme eğitimleri verilmiştir.

Ayrıca ilçelerimizde de ve okullarımızda da sıfır atık bilgilendirme eğitimleri devam etmektedir. bizlerde çevremizin kirlenmesinin önlemek için elimizden gelenin en iyisini yapmalıyız unutmayın evlatlarımıza bırakacağımız temiz bir dünyadan daha kıymetli bir miras yoktur.

Hepinize hayat kalitesi yüksek yaşanabilir temiz bir çevre de mutlu ve sağlıklı bir ömür dilerim.” dedi.

Gerçekleştirilen konuşmanın akabinde Atatürk İlkokulu 4/C sınıfı öğrencileri tarafından hazırlanan geri dönüşüm kıyafetleri gösterisi sunuldu. Resmi, Şiir ve Kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri protokol tarafından takdim edildi.

Programın sonunda ise atıklarla yapılan geri dönüşüm materyalları sergisi gezildi ve katılımcılara şapka, bez çanta ve sıfır atıkla ilgili kitapçık dağıtıldı.

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.