Çankırı’da Yeni Gün
Çankırı Valisi Mustafa Fırat Taşolar ve Ilgaz Belediyesi ev sahipliği yaptığı 100.yıl çalıştayına Yusuf Akgün misafir oldu. İki kolunu da çocukken bir kazada kaybeden milli yüzücü ve ressam Yusuf Akgün, becerilerini ve hayat tecrübelerini anlattı.
Yusuf Akgün, 1986 Iğdır doğumludur. 6 yaşından tırmandığı yüksek gerilim direğinde elektrik akımı sonucunda iki kolunu kaybetti. Hayatının zorlukları bu dönemde başlayan Akgün, yoğun tedavi ve bakım sürecinden sonra ailesinin talebiyle devlet korumasına verildi. İlk etapta 6 ay kurumun rehabilitasyon bölümünde kaldıktan sonra ünite sistemi olan engeli olmayan çocuklar arasına verilmiş ve daha sonra okula başlatılmıştır. Okul döneminde 8 yaşlarında ağızı ile yazı yazmayı keşfetmiştir. Dönüm noktası bundan itibaren başlayan Akgün, yetiştirme yurdunda kalırken mümkün oldukça her alanda çalışmaya emek göstermeye başlamıştır. Sanat, edebiyat, spor ve tiyatro gibi bütün gönüllülük işlerinde emek sarf etmiştir. Emek gösterdiği spor alanında yüzme branşında Akgün’e, milli sporcu ünvanı kazandırmıştır.
“insanlar bana acımaktan ziyade merakla yaklaşmaya başladılar”
Akgün, “ Uluslararası müsabakalara katıldım ve ülkemizi birçok alanda temsil ettim. Başarılarım sayesinde insanlar beni tanımaya başladı bu sayede bana acımaktan ziyade merakla yaklaşmaya başladılar ”dedi.
Üniversite eğitimini yüzde yüz burslu olarak kazanan Yusuf Akgün, Atılım Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümünden mezun oldu. Lisansını tamamladıktan sonra amacının insanların engellilere ve çocuk esirgeme kurumundaki engelli çocuklara bakış açılarını değiştirmek istediğinden söz etti.
Bunun içinde 2016 yıllarında ‘Engel sempati, Engelsiz kariyer ’ve ‘Engelsiz sanat’ programlarını arkadaşlarıyla beraber geliştirdiğini, daha çok engelli insanlara sesini duyurmak için 2016 yılından sonra yüksek lisansa başladığını anlattı. 2018 yılınsa mezun olduğunda çalışmalarına ara vermediğinden bahsetti.
“Cesur sorulara cevap vermem gerekiyor”
İlk projesini küçük yaştaki engelli çocuklar olduğunu söz eden Akgün, “Küçük yaş grubunda olan çocuklar daha cesur sorular soruyorlar, benimde cesur sorulara cevap vermem gerekiyor” ifadelerini kullandı. Sonrasında yetişkinlere geçtiğini bu sayede 160 binden fazla insana ulaşma imkânı sağladığından söz etti. Yaptığı ulusal ve uluslararası çalışmalar sonucunda Cumhurbaşkanlığında Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından yılın sanatçısı seçilerek kendisi ve cumhurbaşkanlığı referansıyla ulusal projelerde yer almaya başladı. Sonralarında sanat çalıştaylarıyla çalıştığından ve katıldığı 3. Çalıştay olduğunu söyledi.
“3 tane profesyonel sergim var”
Başarılar dolu geçen hayatında birçok resim yatığını ve bunları profesyonel anlamda 3 tane sergide yayınladığından bahsetti. Akgün “ Ulusal farkındalık ve motivasyon eğitim projeleri, özel eğitim kurumları bünyesinde derneklerin konfederasyon bünyesinde özel durumları olan engelli bireylerin ailelerine bire bir eğitim veriyorum ve aynı zamanda profesyonel anlamda 3 tane sergim bulunuyor bunlar, Cumhuriyetin cumhurbaşkanları, Yeşilçam’ın renkleri ve Koza koleksiyonları sergilerim bulunuyor ”dedi.
Son sözlerinde engelli adayların mücadeleyi bırakmamaları için tavsiyelerde bulunan Yusuf Akgün, hayatta kendi kararlarını vermeleri, başkaları onlar adına karar vermemesi gerektiğini eğer başkası onlar adına kararlar verirse hayal kuramayacağını ve ilerleyemeyeceğini bu yüzden sürekli kendileriyle kavgalar edeceğini söyledi.
Muhabir: İlhan Onay
ÇANKIRI GÜNDEMİ
03 Aralık 2023ÇANKIRI GÜNDEMİ
03 Aralık 2023EKONOMİ
03 Aralık 2023BÖLGESEL
03 Aralık 2023BÖLGESEL
03 Aralık 2023BÖLGESEL
03 Aralık 2023BÖLGESEL
03 Aralık 2023Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.