DOLAR 20,8129 0.11%
EURO 22,5363 1.22%
ALTIN 1.322,780,80
BIST %
BITCOIN 5611270,05%
Çankırı
13°

HAFİF YAĞMUR

02:00

YATSI'YA KALAN SÜRE

116 okunma

İGM, Ekonomik işler ve hizmetler için 410 bin TL bütçe ayırdı

ABONE OL
20 Kasım 2019 10:17
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çankırı’da Yeni Gün

İl Genel Meclisi Kasım ayı  birleşiminin  12’ci oturumu dün Çankırı İl Özel İdare binasını 3. katında bulunan İl Genel Meclisi Toplantı Salonunda 10.30’da gerçekleştirildi.

Gündemin ilk maddesi açılış ve yoklama yapıldı.

Gündenmin 2. maddesi 2020 mali yılı Gider Bütçesinin 04-Ekonomik İşler ve Hizmetler bölümünün göürüşüldü.

04 Ekonomik işler ve hizmetler –Toplam =410.014

Bunun içerisindeki harcmalar

Tarım hizmetlerine toplam 300.000

Turizm hizmetlerine toplam =107.512

Çevre ve şehircilik müdürlüğü 2.502

Ekonomik işler ve hizmetlere ayrılan bütçe ve yapılan ve yapılacak olan çalışma ve hizmetler hakkında Çankırı İl Kültür Turizm Müdürü  Mustafa Kemal Karatatar ve Çankırı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü İl Müdür Yardımcısı Halil Tekin konuşma yaptı.

İlk konuşma ve açıklamayı yapan Çankırı İl Kültür Turizm Müdürü  Mustafa Kemal Karatatar,

“Ayrılan bütçenin miktarı ortada son 5-6 yıldır pek bir değişiklik olmadı. Bizde bu elimizdeki imkanları hizmete dönüştürme çabası içindeyiz. Turizm hizmetleri bu kadar parayla dönecek hizmetler değil. Geçen yıllarda bakanlığımızdan olabildiğimizce alt yapıya yönelik destek aldık. En son 60 milyon lira civarında özel idaremize bakanlığımızdan alt yapı desteği aldık. Turizm destekleyen sadece bakanlığımız değil IPA Avrupa birliği projeleri,  kırsal kalkınma, ulusal ajans, Kuzka destek veriyor. Çankırı turizmden bir hayli destek alan bir il olduğunu söyleyebiliriz. Geçen sene Kuzkanın turizm alt yapısına yönelik Çankırı da 10 milyon lira civarında destek alarak projeler hayat buldu.

Çankırı da turizmde neler yapılıyor derseniz Çankırı’nın 3 önemli turizmi var. Birisi tuz mağarası. Şu anda belediyenin sorumluluğunda. Çalışmalar sürüyor. Bir yandan da daha çok ziyaretçi çekebilmek için toplantılar yapılıyor projeler hazırlanıyor.  Kuzkayla da yeni bir proje çalışması var. Bir diğer turizm merkezimiz Ilgaz dağımız. Ilgaz dağının özellikle kış turizme yönelik potansiyelinin değerlendirilmesi çabasıdır. Bizim bakanlığımızın desteğini çoğu Ilgaz dağına yönelik alt yapı desteklerimiz. En son olarak yeni bir proje çerçevesinde Yıldıztepe deki mekanik hattın yenilenmesi noktasında girişimler var. Kastamonu da kış turizmiyle ilgili yatırımlar yapıyor. En son 80 milyon liralık yatırımla Yurduntepe merkezini açacaklar. Bölge hareketlendikçe iki ilin aldığı pay da artacak. Biz ne kadar yatırım yapabilirsek dağ da o şekilde bize hizmet edebilecek.

Bir diğer turizm merkezimiz de çavundur termal kaynaklarımız. O bölgede yatırımlar ve işletmeler hizmet verirken bir yandan sıkıntılar da devam ediyor. Maalesef içler acısı bizim eksikliğimiz. İyi bir düzen kurulamadı. İyi bir yatırım yapılamadı. Önünde engeller çıkıyor.  Bölgeye yatırımcı ilgisi devam ediyor ama ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durum bir takım yatırımları olumsuz etkiliyor. Sonuç ne olur diye düşünüyor yatırımcı. Ama çavundur gelecekte Çankırı’ya büyük hizmetler edeceği kanaatindeyim. Mevcut suyumuz en düşük hesaplarla günlük 10 bin insana hizmet edebilecek bir kapasitede. Günlük 5 bin kişiye hizmet verebilsek konaklama ve kaplıcadan yararlanabilir.  Türkiye’nin en güzel en şifalı faydalı sularından birisi olduğu da söyleniyor. Bir de tuz mağarasının 7 km güneyinde tuzlu termal suyumuz bulundu. Bir yatırımcımız o suyu Dedeköye kadar taşıyarak  orada 4 yıldızlı bir otel yapmak istedi bakanlığımızdan yatırım belgesi aldı ama bir türlü sonuca ulaşılamadı. Ciddi çabalar var bunlar ilerleyen süreçlerde hayat bulacak. Ömrümüz olursa bizde göreceğiz termalden mağaradan dağdan yararlandığını. Zaman istiyor bunlar. Çaba istiyor yatırımcı itiyor işletmeci istiyor para istiyor bunlar ama ilerleyen süreçlerde güzel işler yapılacağını düşünüyorum.

Bize ayrılan 100 bin lira büyük bir para değil keşke daha çok paramız olsa da harcasak. Özel idarenin imkanı da bu kadar bizde bu parayı en uygun tasarruflu şekilde kullanacağız. En çok fuarlarda kullanıyoruz. İmkanlar ölçüsünde bu parayı hizmete dönüştürmeye gayret ediyoruz.” dedi.

Karatatar’ın ardından Çankırı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü İl Müdür Yardımcısı Halil Tekin,

“Geçen yıl kurumumuza 333 bin TL gelmişti bu sene biraz düştü bu para. Elimizden geldiğince çiftçilerimize nasıl faydalı olabilirizin peşindeyiz. Meyveciliği geliştirme, yem bitkileri, sertifikalı patates tohumu, sebzeciliği geliştirme seracılığı geliştirme projesi, çilek yetiştiriciliği gibi projeler yapmışız. Bu da toplam 333 bin TL özel idare katkı payı, çiftçilerimizin de katkı paylarıyla bu tutar 858 bin TL olmuş. Bu sene de 850 bin lira civarındaydı. 2 milyon liralık proje tutarı talep etmiştik ama 300 bin TL ile elimizden geldiğince çiftçilerimize yardımcı olacağız.” şeklinde konuştu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.