DOLAR 23,3860 1.18%
EURO 25,2104 0.35%
ALTIN 1.473,630,88
BIST %
BITCOIN 615842-1,13%
Çankırı
16°

HAFİF YAĞMUR

13:08

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

122 okunma

‘Kadın Kooperatiflerinin Güçlendirilmesi’ konulu eğitim programı tamamlandı

ABONE OL
12 Temmuz 2019 11:04
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çankırı’da Yeni Gün

Dün 100.Yıl Kültür Merkezinde Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü tarafından düzenlenen Kadın Kooperatiflerinin Güçlendirilmesi konulu eğitim programı düzenlendi.

Kadın Kooperatiflerinin Güçlendirilmesi İşbirliği Protokolü Cumhurbaşkanlığı birinci 100 günlük icraat programı kapsamında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı arasında imzalanan protokol ile kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi, sürdürülebilirliklerinin sağlanması, kurumsal kapasitelerin geliştirilmesi, görünürlüklerinin artırılması ve yaygınlaştırılması ile kadınların kooperatif yoluyla ekonomik ve sosyal hayata etkin katılımı konularında iş birliği yapılması planlanmıştır.

Programda ‘Kooperatif’in tanımı yapıldı

Açılış konuşma yapan Ticaret İl Müdürü Mehmet Ali Yaranbaşı, “Kooperatif dernek değildir. Derneklerde amaç bir hayır kuruluşu gibi amaçsız yani toplumsal fayda ön plandadır. Kooperatif ne değildir? Hayır cemiyeti değildir. Kooperatif sendikas değildir toplu sözleşme veya iş akitleri ile tebrik süreçlerini iyileştirme amaçları gütmezler.

Kooperatif sermaye şirketi değildir,yani kar payı dağıtmaz kooperatiflerde kişilerin 100 TL bugün için yasamızda uygun da olarak 100 TL üzerine ortak oldukları hisseler değil muhatap oldukları bir işletmedir. O halde şöyle özetleyebilirim,dünyada bugün için 1 buçuk milyar üzerindeki insan yaklaşık 2.2 trilyon dolar işlem hacminde işlem görmekte bu az bir işlem hacmi değildir ve biz buradan kooperatif nedir? Kadın kooperatifleri bunun neresindedir, bunun üzerine gideceğiz. ” dedi.

Ardından Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Müdürü Hasan Tahsin Yıldırım konuşma yaptı.

Yıldırım, “bu kadar kalabalık ve yoğunlukla bu toplantımıza katıldınız çünkü bu toplantı tamamen sizin için ben bizim bakanlığımızın perspektifinden bakacak olursam bizim bakanlığımız malumunuz artık kadınlara pozitif ayrımcılık yaparak kanunda da bunu gerçekleştirerek kadınımızın artık hem sosyal hayatta hem kültürel hayatta hem de ticari hayatta olmasını teşvik ederek, bütün çalışmaları samimiyetle yapmakta bundan dolayı da gerçekten hem hükümetimize hem bakanlığımıza ben kadınlar adına çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Sözlerine devam eden Yıldırım, “Yapmış olduğumuz faaliyetlerimizin hemen hemen çok ağırlıklı bir kısmı yüzde yetmişi kadın ve çocuklarımızla bir çalışma içerisinde bulunuyoruz. Kadınımızın ticari hayatta olması gerekiyor özellikle gelişmemiş ülkelere baktığımız zaman o toplumlarının gelişmemesinin nedenlerinden en büyük etkeni bence kadının saf dışı bırakılmasından dolayı kaynaklanıyor.

Gelişmekte olan ülkelerde de durum biraz farklı olsa da yine istenilen ve arzu edilen şekilde kadınlarımız ticari hayatta istenilen bir şekilde yer almamaları düşündürücü bir durum belki fırsat verilmemesi olarak düşünüyoruz ama zaten kadınımız ticari hayatta ciddi anlamda tecrübe sahibidir. Neden çünkü evin ticaret hayatını yöneten kadınlardır.”diye konuştu.

Yıldırım’ın konuşmasının ardından Çankırı Vali Yardımcısı Vekili Mustafa Emre Kılıç, “gelişmiş ve kalkınmış ülkelerin en önemli dinamiği üretimdir.

Üretimi olmayan toplumlar ne kadar büyüse de şunu bir büyüme olarak kalacaktır o yüzden ülkemiz açısından baktığımızda bizim en önemli maliyet imizin üretim maliyeti olması gerekmektedir. Bu üretim faaliyetinde kadının rolünü iyi belirlemeli kadınlarımızın üretim hayatına adapte olmasını sağlamamız gerekiyor. Bu da öncelikli olarak devletimizin sivil toplum kuruluşlarımızın yerel yönetimler imizin görev olmakla birlikte kadın kooperatifçiliği yoluyla da bunun sağlanması da sadece ekonomik üretim değil aynı zamanda sosyal dayanışma da kadın emeğinin hakettiği düzeye ulaşmasında bir yolu olarak görülmektedir.

Çünkü kooperatif dediğimiz kavram oluşum az önce de müdürümüzün bahsettiği gibi demokratik ve eşit bir katılımla üretimi emeği ortaya çıkardı katma değeri eşit bir şekilde paylaşılmasını sağlayan bir örgütlenme modelidir. Bu açıdan da kadın kooperatifçiliği diğer üretim yöntemlerinden biraz daha farklılaşarak daha farklı bir özellik arz ediyor.” denildi.

Ticaret Bakanlığı görevlisi uzman Ferhat Dağ Kadın Kooperatifçiliği konusunda bilgilendirme konferansı verdi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.