DOLAR 32,5982 0.37%
EURO 34,8054 0.19%
ALTIN 2.494,030,40
BIST %
BITCOIN 21166815,73%
Çankırı
13°

AÇIK

16:52

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

116 okunma

Kış hastalıklarına bitkisel çözümler

ABONE OL
9 Aralık 2019 19:26
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çankırı’da Yeni Gün

Güneş ışığı insan oğlunun en güçlü ilacıdır. Kışın daha az güneş ışığına maruz kaldığımızdan beslenmemize de dikkat etmezsek vücut direncimiz düşer. Ayrıca kış mevsiminde soğuk havanın etkilerini azaltmak için vücut daha fazla enerji harcar ve bu enerji ihtiyacı doğru şekilde karşılanmadığında kış hastalıkları kapımızı çalar.

Özellikle çocuklar kış hastalıklarına büyüklerden daha kolay yakalanır.

Bu aylarda kış hastalıklarını önlemek ve iyileştirmek için hangi bitkisel çözümleri ve doğal yöntemleri kullanabileceğimizi araştırdık.

Çankırı’nın baharatçı esnaflarından olan Metin Ekizceli ile kış aylarında soğuk algınlığı, grip, ses kısılması gibi hastalıklarda hangi bitkilerden destek alarak hastalıkları yenebileceğimizi sorduk.

Kış aylarında en çok tercih edilen bitkiler hangileridir?

“Ihlamur, adaçayı, zencefil, zerdeçal, tarçın, havlucan, yenibahar, ayva yaprağı ve ekinezya bunlar kış aylarında en çok tercih edilen bitkilerdir.”

Soğuk algınlığına hangi bitkiler iyi gelir?

“Soğuk algınlığına,  ıhlamur, adaçayı, ekinezyayı tavsiye ederim. Kış aylarında kar yağmadan önce bağışıklık sistemini güçlendirmek için bu çaylar tercih edilmeli.”

Grip tedavisinde hangi bitkiler kulanılır?

“Grip tedavisinde zencefil, zerdeçal, tarçın, havlucan kullanılır. Bunları macun şeklinde hazırlanarakta tüketilebilir ya da bunların kökleri var ıhlamurun içerisine karıştırıp kaynatarak da içilebilir.”

Boğaz enfeksiyonları için hangi bitkiler iyi gelir?

“Kekik yağı, nane yağı bunları kesme şekere damlatılarak boğaz enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılabilir.

Başka bir kullanım şekli olarakta boğazın dışından intihaplı bölgelere masaj şeklinde uygulanarakta kullanılabilir.

Atom çayı bilhassa onu önermek isterim. İçerinde, zencefil, zerdeçal, tarçın, havlucan, yenibahar, karanfil, toz halinde çekilmiş şekli ile var. Bir de kesme şeker gibi sıkıştırılmışsınız olan var, o şeker ağırlıklı olduğu için toz şekilde olanı tavsiye ederim. Bu bitki çaylarını demleme usülü ile yapılmasını tavsiye ederim.  Çünkü kaynatıldığı zaman tadında acılaşma olur. Eğer kaynatma usulü ile yapılırsa, kahve taşımı kaynatılarak tüketilmeli.”

Kış Çayı nelere iyi gelir? Hangi hastalıkların tedavisinde kullanılır?

Kış Çayı, kış hastalıklarının tedavisinde bire bir etki eden en sağlıklı bitki çaylarından biridir. Kış Çayı’nın içerisinden de, Kuşburnu, adaçayı, papatya, mersin yaprağı, defne yaprağı, altın otu, hünnap, aynı sefa, gül kurusu, zencefil, zerdeçal, tarçın, havlucan, gülhatmi dediğimiz bitkiler bulunmakta. Gül hatmiyi ağırlıklı olarak çocuklarda bilhassaki küçük çocuklarda sütün içerisine karıştırarak o şekilde verilirse bağışıklık sitemine faydalı olur.”dedi.

Ses kısıldığında kullanılacak bitkiler nelerdir?

“Ses kısıklığına, kebabiye dediğimiz bir bitkimiz var. Ya da çin yağı kullanılmasını tavsiye ederim.

Kebabiye dediğimiz bitki tane karabiber gibidir. 2-3 tane çiğneyerek yuttuğunuzda ses kısıklığına iyi gelir, ses tellerinin rahatlamasına ve tedavisine yardımcı olur.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.