DOLAR 20,1017 0.66%
EURO 21,5729 0.87%
ALTIN 1.255,730,48
BIST %
BITCOIN 5566681,97%
Çankırı
12°

HAFİF YAĞMUR

02:00

YATSI'YA KALAN SÜRE

93 okunma

Nohutta mikrobiyal gübre kadın eliyle yaygınlaşıyor

ABONE OL
8 Ağustos 2019 09:37
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çankırı’da Yeni Gün

Nohut yetiştiriciliğinde mikrobiyal gübre kullanımının kadın çiftçiler eliyle yaygınlaştırılması yayım projesinin tarla günü yapıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı koordinasyon ve desteğiyle Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor Programıyla ilgili Çankırı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü iş birliğince yürüttülen “Sürdürülebilir Tarım için Nohut Yetiştiriciliğinde Mikrobiyal Gübre Kullanımının Kadın Çiftçiler Eliyle Yaygınlaştırılması” Yayım projesi kapsamında İlimiz Merkeze bağlı Karaşeyh köyünde Tarla günü düzenlendi.

Tarla gününe Çankırı İl/ilçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli, Toprak Gübre Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden Uzmanlar, Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden Teknik Personeller, Ziraat Odası Başkanları, STK Başkanları Yöneticileri ile Tarımla ilgili üreticiler katılım sağladı.

Söz konusu 10 dekarlık tarım alanlarını ikiye bölmek suretiyle 5 dekarlık kısmına mikrobiyal gübre ve  %42 TSP gübresi kullanılarak nohut ekimi yapıldı, diğer 5 dekarlık kısmına da Sadece %46 DAP kullanılarak nohut ekimi yapıldı. Ekim öncesi ve ekimden hasada kadar geçen sürede yapılan işlemler hakkında bilgi veren Çankırı İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde proje sorumlusu Mühendis Adem Erdal’ın ardından konuşma yapan İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Çakır konuşmasında;

“Nohut, binlerce yıldan bu yana tarımı yapılan bitkilerden biridir. Anavatanı olarak Türkiye’nin güney doğu bölgesi gösterilmektedir. Pek çok kaynağa göre yaklaşık 7000-7500 yıl önce nohut yetiştirilmekteydi. Bugün artık Dünyanın pek çok ülkesinde nohut tarımı yapılmaktadır. Dünya nohut üretimine baktığımızda, üretimin Ortadoğu bölgesi ile Asya kıtasının güney batı bölgelerinde daha fazla yoğunlaştığını görebiliriz. Üretilen nohut yaklaşık % 80’i sadece 4 ülkede, Hindistan, Türkiye, Pakistan ve İran tarafından gerçekleştirilmiştir. Hindistan Dünyada en fazla nohut üreten ülke konumundadır. Ülkemizde nohut üretiminde ilk üç sırada yer almaktadır.

Ülkemizde ortalama verim dekara 125 kg, Çankırı’da ise 140 kg civarındadır. Çankırı genelinde yaklaşık 10.000 dekar alanda nohut ekilişi bulunmakta olup 1.400 ton üretim gerçekleşmektedir. İlimizde uygulamaya başladığımız nadas alanlarının daraltılması projesi ile 2020 yılı ekilişinde 25.000 dekar alanda sertifikalı nohut ekilişi gerçekleştirilecektir. Bu proje ile nohut tohumu bedelinin %50’si Bakanlığımızca karşılanacaktır. İlimizde ayrıca İyi Tarım Uygulamaları kapsamında nohut üretimi de yapılmaktadır

Sürdürülebilirlik adına yapılacak çalışmalardan daha başarılı sonuçların alınmasını sağlamak amacıyla eğitim ve yayım faaliyetlerinde kadın çiftçilerimize yer vermek. Birim alandan daha fazla verim almak, aşırı ve bilinçsizce kullanılan kimyevi gübreleri azaltmak, bitki ve toprak kalitesi ile verimliliğinde azalmaların önüne geçmektir. Bu proje aynı zamanda İyi Tarım Uygulamasının temelidir.

Nohutun İlimizde üretimi bu kadar ehemniyetli ve önemli olması nedeniyle girdilerin azaltılması ve verimliliğin artırılması amacıyla Bakanlığımız Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı koordinasyon ve desteğiyle Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor Programı kapsamında İl Müdürlüğümüz ve Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü iş birliğince yürüttüğümüz “Sürdürülebilir Tarım için Nohut Yetiştiriciliğinde Mikrobiyal Gübre Kullanımının Kadın Çiftçiler Eliyle Yaygınlaştırılması”  yayım projemizin İlimiz ve Ülkemiz tarımına yeni bir yol açmasını temenni ederim,”dedi.

İl Müdürü Osman Çakır’ın konuşmasının ardından hasada geçildi, Hasat ta elde edilen verim değerleri  Çankırı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü  web sitesinde ve oluşturulacak proje kitapçığında paylaşılacağı belirtildi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.