DOLAR 32,6046 0.39%
EURO 34,8214 0.24%
ALTIN 2.503,060,76
BIST %
BITCOIN 21056845,71%
Çankırı
13°

AÇIK

13:09

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

97 okunma

Öğrenciler, Esnafın yüzünü güldürdü

ABONE OL
7 Ekim 2019 09:28
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çankırı’da Yeni Gün

2019-2020 Akademik yılının açılışı ile birlikte şehirde hareketlilik yaşanmaya başladı. Çankırı’ya öğrencilerin gelmesiyle birlikte parklarda, kafelerde, caddelerde hareketlilik başladı. Üniversiteliler, gelince şehir adeta kalabalıklaştı.  Öte yandan başka illerde okuyup illerinden dönen üniversite öğrencileride şehirdeki sosyal yaşama bir miktar canlılık getirmekte.

Öğrencilerin gelmesiyle birlikte şehirde sessizlik gitti canlılık geldi. Okulların açılmasıyla birlikte tatiller sona erdi. ÇAKÜ’de okuyan üniversitelilerde memleketlerinden gelince şehirde caddeler, özellikle de kafelerde öğrenci yoğunluğu yaşandı.  Üniversite öğrencilerinin şehire özelliklede kafelere, marketlere, kitabevlerine ve diğer ticari işletmelere katkısı büyük.

Kentteki öğrencilerin geri gelmesiyle birlikte şehirdeki nüfus yoğunluğu arttı. Öğrencilerin gittiği mekanlar nispeten doldu. Şehirdeki yoğunluğun, hareketin, ticari faaliyetlerin bir miktarda olsa hareketlenmesi vatandaşlarında yaz tatillerinin sona ermesi.

Yaz aylarında öğrencilerin memleketlerine gitmesiyle kafelerde ve diğer mekanlarda azalan hareketliliği Çankırı’lu gurbetçiler bir miktarda olsa giderdiler. Eylül ayı sonu Ekim ayı başından bu yana şehrimize üniversitelilierin gelmesiyle birlikte şehrin nüfus yoğunluğu arttı.

Üniversite öğrencilerinin keyifli vakit geçirebilmesi için Çankırı’da bulunan cafeler hareketliliğin artmasından memnun. Öğrencilerin bütçesine uygun dönercilerin sayısı ise artıyor. Kafe ve dönercilerde bu ara yoğunluk yaşanıyor.

Yabancı uyruklu öğrencilerin de bu yıl sayısının artması da bu hareketliliğe katkı sağlıyor.

Çankırı’daki esnaflarla yaptığımız röportajda esnaflar bu durumdan memnun olduğunu dile getirdiler.

Çankırı’ya öğrencilerin gelmesi ile birlikte işlerinde artış olduğunu ifade eden kafe müdürü Hakan Yavuz, “Öğrencinin Çankırı ya sadece bizim sektörümüze değil tüm sektörlere faydası var. Tabii ki bizlerin işlerinde de bir kıpırdanma oldu. Yaz ayları durgun geçti, sadece bizim açımızdan değil de bütün cafe camiasıyla konuştuğumuzda öğrencinin ne kadar katkı sağladığını hep beraber konuşuyoruz aramızda. Öğrencilerin gelmesinin mutlaka fazlasıyla katkısı olduğunu düşünüyorum. Hareketlenme de hat safhada var.” dedi.

Yabancı uyruklu öğrencilerin de gelmesiyle Çankırı’ya katkı sağladıklarını söyleyen Yavuz, “Duyduğum kadarıyla Azerbaycan uyruklu öğrenciler çoğunlukla Çankırı’ya gelmiş. Şahsımız adına Azerbaycanlı öğrencilerin kafemizi tercih ettiğini söyleyebilirim. Günlük ortalama 20-25 kadar Azerbaycanlı öğrenci misafir ediyoruz. Tabi diğer uyruklu öğrenciler de geliyorlar.” ifadelerine yer verdi.

Yavuz sözlerine şu şekilde devam etti: “Şimdi diğer illere baktığımızda diğer illerde müthiş derecede bir öğrenci sayısı var. Bizim Çankırı da bu sene 20 bin olduğunu duydum. Bilmiyorum yanlış mı? Bu rakam bence yeterli değil. Bölümler açılarak istihdam edilmeli. Yeni yurtlar, konutlar oluşturulmalı. Öğrencilerin çoğu zaten konaklayacak yer bulamamaları, bunların temin edilmesi konusundan muzdarip. Çok daha fazla öğrencinin Çankırı’ya geleceğinden şüphem yok.

Çankırı’nın sosyal aktiviteleri az. Yani öğrencilerin Çankırı’da yapabileceği tek aktivite kafeler. Büyük şehirlerde öğrencilerin gidebileceği büyük parklar, öğrencilerin vakit geçirebileceği eğlenebileceği mekanlar var. Bu konuda herkes alkollü mekan diye düşünür ama ben o konuya katılmıyorum.

Öğrencinin yaz döneminde yokluğunu hissettik. Gurbetçilerin gittiği Eylül ayının başından itibaren öğrenciler geliyor. Öğrenciğinin yokluğu çok hissedildi. Çankırı’ya dışardan nekadar çok kişi gelirse bunların katkısını biz değil herkes hissedecek. O yüzden yeni bölümler açıp farklı aktiviteler olursa çok daha iyi olur Çankırı için. Mesela Alpsarı göletimiz var, burada kano yarışmaları düzenlenebilir. Mesela orada kano eğitimleri verilebilir. Bunlar eğlenceli aktiviteler mesela.

İlimiz protokolünün destekleriyle olacak şeyler bunlar. Onlardan da destek vermesini istiyorum.”

Bir başka kafe müdürü olan Orhan Karadayı da yabancı uyruklu öğrencilerin Çankırı’ya katkı sağladığını vurgulayarak, “Çankırı’ya Azeri öğrencilerin gelmesi ile kafemizde yoğunluk daha da arttı. Diğer öğrencilerimizin de gelmesiyle birlikte yaz dönemine göre işlerimiz oldukça arttı.

Halk olarak da, esnaflar olarakta yaz dönemi ile öğrencilerin gelmesi açıkça fark ediyoruz. Yani öğrencilerin gelmesi şehirde hareketliliği artırıyor.

Şehirde önce öğrenciye değer vermemiz lazım. İnsana değer verilmesi lazım ki öğrenciler zaten kendi değerlerini gördükleri zaman burayı terketmiyorlar. Öğrenci farklılığı geçen seneye g öre bu yıl daha farklı. 30 senedir bu sektörün içindeyim. Öğrenciler bu sene biraz daha farketiyor.

Dediğim gibi bu sene 110 tane Azeri öğrenci geldi. Geçen yıldan benim tanıdığım Azeri öğrenciler vardı. Onlara iyi davrandımız için zaten bizi tercih ediyorlar. Bunlar bizim arkadaşımız diyerek yeni gelen öğrencileri de getiriyorlar.

Yabancı uyruklu öğrencilerimize daha iyi hizmet verebilmek için, yina yabancı uyruklu olan öğrencilerimizden de kafemizde istihdam sağladık. Bunun da katkısı çok fazla oluyor elbet.” sözlerine yer verdi.

Şehirin dışarıdan gelir getiren kısmın öğrenciler olduğunu dile getiren Alaattin Arslan, “Öğrencilerin Çankırı’ya gelmesi ile birlikte normal işlere göre %10 daha fazla artış oldu. Zaten memleketin tek dışardan gelir getiren kısmı öğrenciler. Yani turizim olarak ve sanayi olarak zayıf bir şehiriz. Yani memleketin tek kurtuluşu esnaflar yönünden öğrencilerdir. Öğrenciler bize daha fazla katkı sağlıyor.

Öğrenci sayısının 8 binden, 10 binden 20 bine çıkması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bizimle kurulan bazı üniversitelere baktığımız zaman 50 bin, 60 bin hatta 70 bin öğrenci sayısına ulaşan üniversite şehirleri var. Biz de üstümüze ne düşüyorsa bunları yapmaya razıyız. İnşallah biz de o seviyelere geliriz ve işlerimiz için de Çankırımız için de daha iyi olur diye düşünüyorum.” dedi.

Arslan, “Esnaflar aslında elinden geleni yapıyor. 2007 yılında 1-2 tane kafe haricinde başka kafe yoktu. Son zamanlarda olağanüstü bir artış var. Dışardan gelen markalarla beraber bu sayı daha da arttı. Biz esnaf olarak elimizden geleni yaptığımızı düşünüyoruz.

Öğrenci sayısının artmasında biz esnaflar olarak elimizden gelen her şeyi yaparıız, yapmaya da hazırız.” ifadelerine yer verdi.

Bir başka kafe sahibi olan Halit Şekerci ise, “Her öğrencinin Çankırı’ya ekonomik olarak katmış olduğu  belirli bir bütçe var. Yani bu en az  ortalama 1000 TL gibi bir rakam. Bu öğrenci miktarı ne kadar artarsa aylık olarak bunun şehre olan katkısı artar.

Öğrencilerin gelmeye başlaması ile birlikte şehirde çok fazla hareketlenmeler oldu. Bu durum da esnafın yüzünü güldürdü.

Çankırı’da öğrenci sayısını artırabilmek için önce konaklama ihtiyacını karşılamamız lazım. Bunun için toplu konutlar olabilir. Çoğu ev sahibi öğrenci olduğu için onlara  evlerini kiraya vermiyor. Dolayısıyla çoğu  öğrenci açıkta kalıyor.

Öğrencilerin kafasını dinleyebileceği rahat ortamlar, derslerine rahatça çalışabileceği arkadaşları ile birlikte hoş sohbetler edebileceği hoş mekanlar oluşturulabilmeli.

Öğrencinin daha çok stresini atabileceği eğlence mekanları olması lazım. Belediye olarak yada siyasi olarak olarak geziler vs bunun gibi cezbedici bir noktası olsun Çankırı’nın. Öğrenciler için Ilgaz gezisi ücretsiz olması lazım mesela. Turistik yerlerimizi gezdirmek gerekiyor öğrencilerimize. Bunun gibi bir çok şey yapılabilir.

Bu durum öğrencinin aklında kalacak ve öğrenci bu şekilde bu şehri terk etmez.

Öğrenci mesela arkadaşlarına Çankırı’da böyle aktiviteler böyle güzel şeyler var deyibilmeli. Önce bizim şehrimizi büyütmemiz lazım, kabımızı kırmamız lazım. Sanayimiz yetersiz, zaten turistik bir il de değiliz. Şehrimiz için öğrenci bir kaynak olur. Çankırı’daki üniversiteyle Karabük’teki üniversite aynı yılda kuruldu. Şu an 15.000 öğrencimiz yok onların 55 60.000 öğrencisi var, bizi dörde katlamışlar. Biz bazı imkanları sunamadığımız için. bazı çalışmaları eksik yaptığımız için öğrenci sayımız düşük.

Üniversite alanlarının, bölümlerinin genişletilmesi lazım.

Dediğimiz gibi konaklama konaklamanın sağlanması lazım toplu konut olarak.” ifadelerine yer verdi.

Öğrenci sayısının artmasının da Çankırı için çok güzel olacağını ifade eden esnaflar Çankırı’ya yapılacak olan hizmetlerde her şeyi yapmak için hazır olduklarını dile getirdiler.

Öğrencilerin gelmesi şehir açısından büyük bir hareketliliğe neden oldu.

Çankırı Yeni Gün gazetesi olarak Eğitim dönemleri boyunca öğrencilerimize başarılar dileriz.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.