pet shop Kedi maması Köpek maması
DOLAR 27,3151 0.25%
EURO 28,7108 -0.36%
ALTIN 1.645,16-1,08
BIST %
BITCOIN 7165200,49%
Çankırı
19°

AÇIK

05:23

İMSAK'A KALAN SÜRE

136 okunma

Prof. Dr. Savaş, “Ölümsüz olmak istiyorsanız matematikçi olmanız gerekir”

ABONE OL
13 Mart 2020 10:18
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çankırı Karatekin Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü tarafından ‘Tarihi Süreçte Matematik’ konulu konferans İslami İlimler Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlendi.

Çankırı’da Yeni Gün

Çankırı Karatekin Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü tarafından ‘Tarihi Süreçte Matematik’ konulu konferans İslami İlimler Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlendi. Konuşmacı olarak Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş’ın yer aldığı konferansa Çankırı Karatekin Üniversitesi (ÇAKÜ) Rektörü Prof. Dr. Hasan Ayrancı, Rektör Yardımcısı M. Nuri Öner, Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan Şerbetçi, üniversite idari yöneticileri ve idari personeli ile çok sayıda akademisyen ve öğrenciler katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Fen Fakültesi Dekanı ve Matematik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayhan Şerbetçi, Rektör Savaş’ın Türkiye’nin yetiştirdiği en iyi matematikçilerden biri olduğunu söyleyerek, “Bu konferansta matematiğin tarihteki gelişimi hakkında bizlerle bilgilerini paylaşmayı kabul ettiği için değerli hocama çok teşekkür ediyorum. Türkiye’nin yetiştirdiği en iyi matematikçilerden biri olan hocamız Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) üyesi aynı zamanda. Hocamızı örnek almanızı tavsiye ederim. Çünkü biraz sonra bahsedeceği büyük matematikçilerin metodlarını öğrenmek ve siz de büyük bilim adamları olmak için örnek almanızı tavsiye ederim.” ifadelerine yer verdi.

Dekan Şerbetçi’nin konuşmasının ardından kürsüye çıkan Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ayrancı, Rektör Savaş’a minnettar olduğunu söyleyerek “Bugün hem mevkidaşım hem de Türkiye’nin en önemli bilim insanlarından biri olan Prof. Dr. Ekrem Savaş Hocamızı üniversitemizde misafir etmekten ve sizlerle buluşturmaktan son derece mutluyum.  Kendisi yaptığı çalışmalarla gerçek bir akademisyen, tecrübe abidesi, aldığı ödüller, bulunduğu bilim merkezleri, yayınları ile gerçek bir bilim insanı ve gerçek bir rektördür. Hayatımızın her alanında gerekli olan ve her alanda karşımıza çıkan matematiği daha iyi anlayabilmek için bugün ben de sizinle birlikte, bir matematik dehası olan Sayın Hocamı can kulağıyla dinleyecek, istifade etmeye çalışacağım. Ayhan Şerbetçi hocamıza da çok teşekkür ediyorum. Gerçekten son zamanlarda Fen Fakültesi’nde çeşitli alanlarda ama en fazla Matematik Bölümü’nde konuşmacı arkadaşlarımızı, hocalarımızı davet ederek çok güzel etkinliklere imza atıyorlar.” sözlerine yer verdi.

Rektör Ayrancı’nın ardından, “Biliyorsunuz geçtiğimiz günlerde 35 askerimizi şehit verdik milletimizin başı sağolsun Allah sabırlar versin.” diyerek konuşmasına başlayan Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş,  “Sınır ötesinde bizim güzel yaşamımız, rahatımız ve mutluluğumuz için savaşan ve bu uğurda canını veren bütün şehitlerimizi rahmetle anıyor, gazilerimize Allah’tan şifa ve tüm şehit ailelerine sabırlar diliyorum. Biliyorsunuz geçtiğimiz günlerde 35 askerimizi şehit verdik. Milletimizin başı sağolsun Allah sabırlar versin.” dedi.

“Ölümsüz olmak istiyorsanız matematikçi olmanız gerekir. Önceki asırlarda yaşayan çoğu isimler unutulmuşken bugün matematik bilimine katkı yapan tüm isimler ezberimizdedir.” sözleri ile hafızalara yer eden Savaş, konuşmasında kendi hayatından anekdotlar da aktardı ve öğrencilere matematiğin tarihsel gelişimi hakkında bilgi verdi.

Uzun zamandır Çankırı’ya gelmediğini söyleyen Prof. Dr. Savaş, “Uzun zamandır Çankırı’ya gelmemiştim. Bugün sizlerle buluşmak için bir araya geldik. Matematik öğrencilerinin büyük çoğunluğunun burada olduklarını düşünüyorum. Matematik bugün konuşacağımız en önemli konulardan bir tanesi. Tıptan edebiyata, hukuktan mühendisliğe kadar herkese lazım olan bir bilim matematik. Sadece bunları değil bütün herşeyi planlayan bir bilim. Eğer bugün matematiğin önemini bu kadar kavrayabilmiş olsaydık, beliki bugün bir Güney Kore, Japonya veya Amerika olabilirdik. Ama matematiğin öneminin hala kavramış değiliz. Adam tiyatrodan bahseder, kaç sefer tiyatroya gittin desen belki hiç tiyatroya gitmemiştir ama her gün matematik kullandığı halde sorsanız matematikten nefret ettiğini söyler. Neden acaba hiç düşündünüz mü?” şeklinde konuştu.

Rektör Savaş, “Bir hedef belirleyin ve bu hedef doğrultusunda yılmadan, usanmadan çalışın. Sizler gelecekte bu ülkenin söz sahibi insanları olacaksınız. Kitap okuyun, ufkunuzu geniş tutun, millî ve ahlaki değerlerimize sahip birer insan olarak kendinizi sürekli geliştirin.” şeklinde konuştu.

Matematiğin günlük hayatımızın bir parçası olduğuna vurgu yapan Savaş, “Matematiği esasında her gün, günlük hayatımızın bir parçası olarak kullamamıza rağmen bize nefret ettiren şey ne? İnsanoğlu dünyaya ayak basar basmaz bir takım tabiat olaylarıyla karşı karşıya kalıyor biliyorsunuz. Göklerin geometrisi, yıldızlar, ay, güneş, yıldırım çarpması, su, sel, ateş insanoğlunun hep dikkatini çekiyor nedir acaba bu? Neden oluyor? İnsanoğlunun bir özelliği daha var. İnsanoğlu her zaman üstün olma duygusuna sahiptir. Hakim olma ve yönetme. Bu insanın fıtratında var. Tabiata hakim olmak, sel olduğunda seli önleyebilmek, yangın olduğunda yangını söndürebilmek, Ay’ı tanıyabilmek, yıldızları parlaklığına göre sıralayabilmek ve neyin ne olduğunu keşfedebilmek için biliyorsunuz bilim ortaya çıkıyor. İşte matematik bu bilimlerden bir tanesi. Yıldızların parlaklığını ölçen, dünyanın etrafını ölçen ve enlem ve boylamı hesap eden matematik bilimidir. Matematik insanlık tarihi kadar eski bir bilim ama bütün bilimler kadar hızlı gelişen bir bilim dalıdır. Her yerde matematiği görürsünüz. Yazın dışarıya çıkın, dolaşırken görmüş olduğunuz ayçiçeklerin göbekleri varya onlara baktığınızda matematiği görürsünüz. Çıkıp dolaştığınız zamanlarda çam kozalaklarına baktığınızda matematiği görürsünüz. Hatta evinizin köşesinde bulunan sarmaşıkta bile matematik vardır. Akşam evde yemek pişirmek için pazardan aldığınız karnabaharın matematik taşıdığını biliyor muydunuz? Güzelleşmek için estetik cerraha ginden insanların esasta matematik teorileri ile güzelleştiğinden haberiniz var mıydı? Uçakların kalkışından inişine kadar bütün hesaplarda, bugün savunma sanayinde kullanmış olduğumuz bütün yöntemlerde hep matematik var ama biz matematiği anlayamadık. Anlayamadığımız içinde maalesef yol katedemedik bir Güney Kore, bir Japonya, bir İngiltere, bir Amerika kadar.” ifadelerine yer verdi.

Allah her şeyi matematiksel bir oranla meydana getirmiştir.”

Matematiğin hayatın her katmanında, doğanın her yerinde olduğunu anlatan Prof. Dr. Savaş, “Matematiğin temelinde matematiğe damga vuran Türk-İslam dünyası matematikçileri vardır. Harezmi, Ömer Hayyam, Matrakçı Nasuh ve Uluğ Bey gibi ilim insanları Batı İlminin kaynağı olmuştur. Matematikten korkmayın, matematiği sevin. Merak eder de araştırırsanız göreceksiniz, Allah her şeyi matematiksel bir oranla meydana getirmiştir. Biz ona “altın oran” diyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Feneriniz, ışığınız Prof. Dr. Fuat Sezgin olsun.”

Konuşmasının son bölümünde öğrencilere Prof. Dr. Fuat Sezgin’i anlatan Savaş, Sezgin’in hayatı boyunca sürekli çalışan ve iş üreten büyük bir âlim olduğunu söyledi. Fuat Hoca’nın, gençler tarafından bilinmesinin büyük bir önem arz ettiğinin altını çizen Savaş, İslam bilim insanlarının dünya medeniyetine yaptığı katkılar hakkında bilgi verdiği konuşmasında, tarihi kaynaklardan önemli bilgiler de sundu. Batı medeniyetinin, İslam bilim eserleri üzerine inşa edildiğini aktaran Prof. Dr. Savaş, “Feneriniz, ışığınız Prof. Dr. Fuat Sezgin olsun. Herkesin Prof. Dr. Fuat Sezgin’in özellikle 4 ciltten oluşan ‘İslam’da Bilim ve Teknik’ eserini okumasını tavsiye ederim.” dedi.

Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş’ın sunumunun ardından konferans soru-cevap bölümü ile sona erdi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.