Çankırı’da Yeni Gün
Çankırı’ya gelen öğrenci sayını arttırmaya yönelik çalışmalarını, gazetemizle yapmış olduğu özel röportaj ile paylaşan Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ayrancı, mevcut bölümlerin neredeyse iki katı kadar bölüm açtıklarını ve açılan bu bölümlerin ise yüksek istihdam alanına sahip nitelikli bölümler olduğunun altını çizdi.
ÇAKÜ’nün birçok avantaja sahip olduğunu konuşmasında vurgulayan Rektör Ayrancı, en başta Çankırı’nın Türkiye’nin en güvenilir ikinci şehri olduğunun kayıtlara geçtiğini ve aynı zamanda da ulaşım kolaylığının olduğunu ve öğrenciler için ekonomik bir şehir olduğunu belirtti.
Eğitimde öğrencilerin bulundukları şehirlerdeki güven ortamının da önemine değinen Rektör Ayrancı, “Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisi vardır. Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisinde herşeyden önce, hatta yemek yemekten bile önce, güvenlik gelir. Çankırı da güvenli ve suç oranı çok düşük bir şehir. Aileler çocuklarını gönül rahatlığıyla buraya gönderebilir. Uluyazı kampüsümüzde biliyorsunuz 1500 kişilik bir kız yurdumuz bulunmakta. Oldukça güvenli bir ortamda, hemen kampüs içerisinde yer alan ve öğrencilerimizin derslerine kısa sürede yetişebilecek mesafede olan bu yurdumuzun yanı sıra şehrin değişik noktalarında da güvenlikli yurtlarımız bulunuyor. Yani dolayısıyla Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisine göre birinci sıraya koymuş olduğu güvenlik üniversitemizde en üst düzeyde.” dedi.
Yeme içme ve üniversitenin genel imkanları ile eğitim kalitesi hakkında önemli detaylar veren Rektör Ayrancı konuşmasına şu sözlerle devam etti:
“Çankırı birçok şehre göre çok hesaplı bir şehir. Yeme içme imkanları açısından da gayet ucuz mekanların olduğu bir yer. Tabii sadece Çankırı olarak bakmamak lazım, üniversitemiz de eğitim düzeyi olarak gayet iyi ve donanımlı bir üniversite. Öyle ki yüksek lisanslarını ve doktoralarını Dünya’nın önemli merkezlerinde yapmış bir çok hocamız var. Bu durum dışarıdan pek fark edilmiyor. URAP Üniversite sıralamasına baktığımızda 124 tane içinde tıp fakültesi olmayan üniversiteler arasında 21inci olduğumuzu görüyoruz. Çok büyük başarı. Hele 2007 yılında kurulmuş olan üniversiteler arasında oldukça iyi bir durumda ilk yedide. İşte burada dünyanın önemli merkezlerinde eğitim almış hocalarımızın kalitesi oluşturuyor. Bunların yabancı dil sorunu yok, taranmış bilimsel dergilerde çok rahat yayın yapabiliyorlar. Üniversitemiz aynı zamanda çok iyi bir projeci üniversite. Proje demek ne demek sağlam bir bilgi zeka ve hedefe doğru gidecek irade demek. “
Rektör Ayrancı, “12 sene içerisinde yaptığımız faaliyetler ile üniversitenin ana yapısını değiştirdik. Kuruluşundan itibaren bazı bölümler tabii her zaman eskisi kadar tercih edilmiyor. Bazı insanlarda dönüşüm değişim var. Bunu fark ettiğimiz için biz son 2 senede doğrudan doğruya insanımızın ve bilim dünyasının iş hayatının istihdamın aktığı yere doğru üniversiteyi akıtmaya çalıştık. Bu anlamda en önemli örneklerden birisi Mühendislik Fakültesidir. Mühendislik Fakültesi hemen hemen hiçbir bölüm açık değilken şu anda ikinci öğretim ile birlikte 6 bölümün açıldığını ve koskocaman bir mühendislik fakültemizin olduğunu görüyoruz. Mesela bunlar hiç düşünülmeyecek şeyler. Bilgisayar mühendisliği yani yazılım altında robotix mühendisliği gelecek arkasından elektrik elektronik mühendisliği makine mühendisliği kimya mühendisliği gibi tabii inşaat mühendisliği. Çok önemli bunlar. ODTÜ’de, Ankara Üniversitesi’nde bildiğimiz fakültelerin bölümlerini getirdikleri buraya. Fedakarlıkla uğraşarak gayret ederek zaman zaman mücadele ederek getirdik. Bu çok inanılmaz bir şey. Aynı şekilde istihdamın geleceğe bakışın en önemli pencerelerinden birisi sağlık sektörü aynı şekilde. Sağlık bilimleri fakültesinde tek bir bölüm, hemşirelik bölümü açık iken onu arttırıp 5 bölüm ilave ederek 6 bölüme çıkarttık. 1i 2ye 1i 3e çıkartmıyoruz biri altıya çıkartıyoruz. Diğerini sıfırda 6’ya çıkartıyoruz. Şimdi gerçekten sağlık bilimleri fakültesi bakımından da büyük bir iç ferahlığımız var. Çok önemli bir merkez olarak aynı şekilde yine Eldivan sağlık hizmetleri meslek yüksekokulu. Mesela Edebiyat Fakültesinde psikolojiyi açtık. Çünkü psikoloji %100 dolu ve herkesin okumak istediği bir yer. Bizim bütün bir ekip olarak arkadaşlarımız ve yüksek öğretim kurulununda özel destekleri ile biz bunu bu hale getirdik. Adeta üniversite iki katına çıktı. Tabii önlisans ve lisans yanında yüksek lisans ve doktorayıda ilave etmemiz lazım. Yüksek lisans ve doktora da şu an itibariyle 27 tane bölüm açmışız. Yani bir bakıyorsunuz sadece yüksek lisans, doktora bile ayrı bir üniversite ayrı bir fakülte gibi canlılığını muhafaza eden bir hale dönüşmüş. Çankırı Karatekin Üniversitesi hiç umulmadık bir başarıya doğru ilerlemiş ilerliyor ilerlemekte.“
Son olarak Rektör Ayrancı tercih döneminde tüm öğrencileri Çankırı Karatekin Üniversitesi’ne davet etti.
ÇANKIRI GÜNDEMİ
01 Haziran 2023ÇANKIRI GÜNDEMİ
01 Haziran 2023EKONOMİ
01 Haziran 2023BÖLGESEL
01 Haziran 2023BÖLGESEL
01 Haziran 2023BÖLGESEL
01 Haziran 2023BÖLGESEL
01 Haziran 2023Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.