DOLAR 28,9208 0.08%
EURO 31,4850 -0.1%
ALTIN 1.924,021,84
BIST %
BITCOIN 11427471,92%
Çankırı
10°

KAPALI

06:31

İMSAK'A KALAN SÜRE

Yakup Karaman
Yakup Karaman
Sarıkaya, “Erken tanının hayat kurtardığı unutulmamalıdır
110 okunma

Sarıkaya, “Erken tanının hayat kurtardığı unutulmamalıdır

ABONE OL
17 Kasım 2023 17:17
Sarıkaya, “Erken tanının hayat kurtardığı unutulmamalıdır
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Yakup Karaman

Çankırı’da Yeni Gün
Kansere bağlı ölümler içerisinde akciğer kanserinin yılda 1.69 milyon kayıp ile tüm dünyada ilk sırada yer almasından dolayı insanlarda farkındalık oluşturabilmek adına her yıl 17 Kasım Dünya Akciğer Kanseri Farkındalık Günü kapsamında çeşitli etkinlikler gerçekleştirilmektedir. Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, 17 Kasım Dünya Akciğer kanseri Farkındalık Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Çankırı İl Sağlık Müdürlüğü sosyal medya hesabında yayınlanan ver akciğer kanserine yakalanma risk düzeylerine değindiği mesajında Sarıkaya, “Akciğer vücudumuzun oksijen gereksinimini sağlayan organımızdır. Her organ gibi akciğerimiz de birçok hücreden oluşur. Bu hücreler akciğerin normal olarak görevini yapabilmesi için ihtiyaç doğrultusunda bölünerek çoğalırlar. Akciğer kanseri, yapısal olarak normal akciğer dokusundan olan hücrelerin ihtiyaç ve kontrol dışı çoğalarak akciğer içinde bir kitle (tümör) oluşturmasıdır. Günümüz dünyasında en sık görülen kanser türlerinin başında akciğer kanseri gelmektedir. Bu nedenle kasım ayı tüm dünyada “Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı”, 17 Kasım da “Akciğer Kanseri Farkındalık Günü” olarak kabul edilmektedir.
Verilere göre akciğer kanseri hastalarının sadece yüzde 10’undan azı hayatında hiç sigara içmemiştir. Elbette genetik faktörler, radon gazı, asbest, çevresel toksinler gibi faktörler de sorumlu olabilir. Ancak yapılan çalışmalar, ülkemizde görülen akciğer kanserlerinin yüzde 90’ının sigara kullanımına bağlı ortaya çıktığını göstermektedir. Hiç sigara içmeyenler veya sigara içmeyi bırakmış olanlara göre, mevcut sigara içen kişilerde yeni akciğer kanseri vakası görülme oranı daha yüksektir. Ağır sigara içen kişide risk yüzde 30’lara çıkarken, hiç sigara içmeyen kişinin akciğer kanserine yakalanma riski yüzde 1’den daha düşüktür.
Erken evrede tanı konulması akciğer kanserinin tedavisinde çok önemlidir. Erken evrede tanı alan akciğer kanseri hastalarında sağ kalım oranı ortalama yüzde 70’dir. İleri evrede ise bu oran düşmektedir.
Erken tanının hayat kurtardığı unutulmamalıdır diyerek tüm vatandaşlarımızı sağlıklı beslenme ve sağlıklı yaşamanın önemini vurgulayarak erken tanı için sağlık kuruluşlarımıza davet ediyorum.“ Sigarasız hayatla sağlıklı yaşama adım at” ifadelerine yer verdi.
Muhabir: Ünzüle Yeşil

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.