DOLAR 32,3716 0.12%
EURO 35,1037 -0.12%
ALTIN 2.320,210,06
BIST %
BITCOIN 22954022,85%
Çankırı
14°

HAFİF YAĞMUR

05:24

İMSAK'A KALAN SÜRE

88 okunma

Uzm. Dyt. Büşra Yurt’tan yaz ayları için beslenme önerileri

ABONE OL
14 Haziran 2022 18:02
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çankırı Özel Karatekin Hastanesi Uzm. Dyt. Büşra Yurt, yaz ayları için beslenme önerilerinde bulundu. Diyetisyen Yurt, şu önerilerde bulundu:

“Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte hava sıcaklığındaki artış ve beslenme alışkanlıklarındaki değişimler yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, obezite gibi hastalıklar ve sağlık üzerinde oldukça etkilidir. Bundan dolayı sıcak havalarda doğru beslenmek ve sıvı kaybını en aza indirmek önemlidir.

Sıcak havalarda vücudun en önemli ihtiyaçlarından biri sudur. Çok fazla terlemeseniz bile deri, solunum ve idrar ile normalden daha fazla bir sıvı kaybı yaşanır. Eğer yorgunluk, halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi yaşıyorsanız sebebi yazın artan sıvı kaybını karşılamamanız olabilir. Yeterince sıvı almadığınızı idrar renginizin koyu olmasından da anlayabilirsiniz. Su tüketimini sürekli ihmal eden  bir kişi için beyin artık sinyal vermeyi bırakır ve kişi susuzluğunu açlık hissiyle karıştırarak daha çok yemeye yönelebilir. O zaman susamayı beklemeden sabah uyandıktan itibaren gün içine yayarak su tüketimini karşılamalısınız. Kişi kilogram ağırlığı başına 30-35ml olacak şekilde  su tüketmelidir. Örneğin 70kg olan birey için bu miktar 2100-2450 ml’dir.

Su tüketimini desteklemek için su şişesine elma/ananas/çilek/portakal/salatalık dilimleri katılması suyun aromasını, lezzetini  ve C vitamini içeriğini arttırırken aynı zamanda tatlı isteğini azaltmaya da yardımcı olur. Bunun yanında yazın sıvı alımını arttırmak için soğuk sütlü kahveler, soğuk ayran, kefir, az şekerli/ şekersiz kompostolar,az şekerli limonata, soğuk bitki ve meyve çayları tansiyon hastalığı yoksa gün boyu maden suyu tüketebilir.

Yaz ayları, sebze ve meyve çeşitliliğinin en fazla olduğu dönemdir. Bu dönemde taze meyve ve sebzelerin taze olarak uygun  miktarda tüketilmesi, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve sağlığın sürdürülmesi için oldukça önemlidir. Meyveler genel olarak A, C vitaminleri ve posadan zenginlerdir. İçerisindeki bileşenler tansiyonun dengelenmesine yardımcı olurken kardiyovasküler hastalıklara ve kanser türlerine karşı koruyucu etki gösterir. Yüksek lif içeriği sayesinde sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olarak kabızlığı önlerler.

Kavun, karpuz, muz, çilek, kayısı   potasyumdan zengindir.  Çilek folik asit içeriği en yüksek meyvelerden olup gebe ve gebelik düşünen kadınlar için oldukça avantajlıdır. Ananas, kavun, şeftali, kayısı idrar söktürücü özelliği ile ödem atmaya yardımcı olur. İncir, kayısı, şeftali yüksek lif içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini hızlandırır. Diyabetik hastalar kan şekerini hızlı yükselten karpuz, incir ve üzüm gibi meyvelere karşı temkinli olmalıdır. Kan şekeri durumuna göre  daha az miktarda ve yanında peynir ya da süt gibi dengeleyici bir besinle birlikte tüketmelidir.

Ne kadar sağlıklı olsa da ana öğünleri sadece meyve ile geçiştirmek günü kalanını yönetmeyi zorlaştırarak dengesizliğe sebep olacağından uygun olmaz. Bunun yerine ara öğünlerde yanında ölçülü miktarda badem, fındık gibi kuru yemişlerle ya da süt/sütlü kahve / peynir seçenekleri ile   ya da evde hazırlanan smoothieler şeklinde tüketilebilir.

Yazı zinde, ferah ve fit geçirmek isterseniz aşağıdaki önerilere kulak verin:

Yazın aşırı yağlı ve şekerli besinlerden kaçının. Sıcak havalarda su, vitamin ve mineral içeriği yüksek sebze, meyve ve tahıla dayalı akdeniz diyeti beslenme şekli daha uygundur.

Günler uzadığı için akşam yemekleri geç saatlere kalabiliyor. Yine de 20.00’i geçirmemek hedeflenilebilir. Öğlen ile akşam yemek arasına eklenecek süt grubu içeren ya da meyve kuruyemiş gibi atıştırmalıklar akşam yemek öncesi kontrolü sağlamaya ve günü dengeli geçirmeye yardımcı olacaktır.

Kızartma ve aşırı yağlı gıdalar yerine ızgara, fırın, haşlama olarak hazırlanmış et / tavuk/hindi  tarzı etler tercih edilmelidir. Yanına mutlaka salata eklenmelidir.

Ağır şerbetli tatlılar yerine; dondurma, sütlü tatlılar, meyveli tatlılar tercih edilmelidir.

Sebze  yemekleri haftanın 3-4 günü tüketilmeli yanında elektrolit ve protein dengesi için yoğurt/cacık/ayran ihmal edilmemelidir.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.