pet shop Kedi maması Köpek maması
DOLAR 27,4235 0.38%
EURO 29,0407 -0.07%
ALTIN 1.631,30-0,66
BIST %
BITCOIN 735773-1,16%
Çankırı
18°

PARÇALI BULUTLU

05:23

İMSAK'A KALAN SÜRE

411 okunma

Yıpranmış kitaplara 35 yıldır hayat veriyor

ABONE OL
8 Şubat 2021 09:53
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Unutulmaya yüz tutmuş mesleklerden biri olan ve artık usta yetiştirmeyen klasik sanatlardan biri de ciltleme sanatı..

Çankırı’da Yeni Gün

Çankırı’da, mesleği ciltlemek olan ve zamanın çoğunluğunu kitaplarla geçiren Haşim Kış teknolojinin dünyasında ufak bir yere sahip olan ciltleme sanatına hayat veriyor.

Yıpranmış sayfaları ve dökülmüş parçaları yeniden onaran Haşim Kış, babadan oğula süre gelen bir meslek olan ciltleme sanatını 35 yıldır bir doktor titizliğiyle kitapları yeniden hayata bağlıyor.

Zamanın gözde mesleklerinden biri olarak kabul görmüş, ama teknolojinin gölgesinde kalmış şimdilerde ise yok olmaya yüz tutmuş ciltçilik mesleğini, Çankırı’da 35 yıldır özveriyle yapan Haşim Kış, tarafından sürdürülüyor.

Çankırı’nın Cumhuriyet Mahallesi Şht. Alpay Evirgen Sokak ve İplik Pazarı Sokak kesişiminde bulunan 12 metrekarelik atölyesinde yıllardır mesleğini yapan Haşim Kış, bu mesleğin son dönemlerini yaşadığını ve gelecekte unutulacağını söyledi.

Ciltçi Haşim Kış ile teknolojinin gölgesinde kalmış ve yok olmaya yüz tutmuş ciltçilik mesleği hakkında yaptığımız röportajda, 1986 Yılından beri ciltçilik işini yaptıklarını söyleye Kış, “Babam İl Özel İdaresi’nden emekli oldu. Emeklilik yıllarını boş geçirmemek için bu dükkanı açmış. Yaptığı bu işte bizde yetiştik ve ekmeğimizi kazanıyoruz. 1986’dan 2000 yılına kadar dükkanı babam çalıştırdı. Daha sonra ben devraldım. 2000 Yılından bu güne kadar da ben devam etmekteyim. 20 Senedir de cilt işini ben yapıyorum.

Çankırı’da ciltçi dükkanı olarak tek biz hizmet vermekteyiz.

Cilt işinde eskimiş kitaplar, yıpranmış sayfalar, cilti bozulmuş Kuran-ı Kerimler, dergiler ve ciltlenecek gazeteler hepsini yapıyoruz.

Ciltçilik mesleğin son dönemlerini yaşıyor ve gelecekte unutulacak bir meslek oldu. Her işlem artık bilgisaylarda yapılıyor. Eskiden kurum ve banka işleri yapardık. Ama yavaş yavaş hepsi teknolojiye dönük çalışmalar yaptıkları için artık ciltçi ile işleri pek kalmadı. Artık çoğu evraklar elektronik ortamda bilgisayarlarda saklanıyor.” dedi.

Haber: Burak Kaya

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.