DOLAR 32,5311 0.25%
EURO 34,8657 0.34%
ALTIN 2.429,12-0,38
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2036095-2.43896%
Çankırı
17°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

Diyetisyen Altıparmak,  “Hızlı yemek fazla yemeye sebep olur”
151 okunma

Diyetisyen Altıparmak, “Hızlı yemek fazla yemeye sebep olur”

ABONE OL
23 Mart 2024 16:02
Diyetisyen Altıparmak,  “Hızlı yemek fazla yemeye sebep olur”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çankırı’da Yeni Gün
Akşamları tatlı iftar telaşlarının yaşandığı, sahur sofralarının güzelliği ile evlerin süslendiği 11 ayın sultanı Ramazan ayı tüm yurtta ve Çankırı’da yaşanmaya devam ediyor.
Hem dini kaynaklarda hem de bilimsel kaynaklarda Ramazan’ın ve oruç tutmanın sağlığa iyi geldiğinin altı çizilse de değişen beslenme alışkanlıkları ve kontrolsüz beslenme kilo alımına yol açabiliyor. Bu kapsamda Çankırı Özel Karatekin Hastanesi Diyetisyeni Seda Nur Altıparmak’da Ramazan Ayı’nda beslenme ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
“Sahur su ile geçiştirilmemeli”
Oruç tutan kişilerin mutlaka sahur yapması gerektiğini vurgulayan Altıparmak, ‘’Sahurda yapılan öğün iftara kadar vücuda enerji sağlar. Bu nedenle sahura kalkmak alışkanlık haline getirilmelidir. Sahur su ile geçiştirilmemeli ve mutlaka bir öğün hazırlanmalıdır. Bu şekilde hem açlık sürenizi azaltılmış hem de metabolizma hızınızı korunmuş olur. Sahurda hafif ama tok tutan öğünler tercih edilmelidir. Tercihe göre hafif bir kahvaltı veya hafif bir yemek yenilebilir’’ dedi.
Ramazan Ayı ile birlikte özellikle gün içerisinde bedensel işlerde çalışanlardan beslenme konusunda sorular aldığını dile getiren Diyetisyen Seda Nur Altıparmak, yumurta, lif miktarı fazla olan besinler (tahılların esmeri), süt ürünleri (kefir, yoğurt, peynir), baklagiller, yağlı tohumlar (ceviz, fındık, badem vb), çörekotu, toz tarçın gibi besinleri tavsiye ettiğini aktardı.
“İftarı ikiye bölmeyi tavsiye ediyorum”
Tüm gün aç kaldıktan sonar iftarda hızla yemek yemenin şeker ve tansiyonu yükselttiğinin altını çizen Altıparmak, “Hızlı yemek fazla yemeye sebep olur. Bu yüzden iftarı ikiye bölmeyi tavsiye ediyorum. Orucu 1-2 kepçe çorba ile açmak ve bir 10-15 dk ara verdikten sonra yemeğe geçilmesi önemlidir. Menümüze et, tavuk, balık, hindi gibi hayvansal proteinlerin yanında yeşil mercimek, kuru fasülye, nohut gibi bitkisel protein kaynaklarını da eklemeliyiz. İftar sofralarına salata, haşlanmış sebzeler, zeytinyağlılar ve yoğurtlu mezeler ekleyerek lif alımını artırın. Karbonitrat kaynağı olarak bulgur pilavı, tam tahıllı ekmekler, basmati pirinci, bazı günlerde pide de porsiyonlara kontrollü olarak tabağa eklenebilir’’ ifadelerinde bulundu.
Ramazan ayı boyunca yemeklerde kızartmayı değil de fırın yada ızgara yönetmini tavsiye eden Altıparmak, iftar ve sahur arasında bol bol su içilmesi gerektiğinin de altını çizdi.
Muhabir: İlhan Onay

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.