DOLAR 32,4665 0.09%
EURO 34,8215 -0.05%
ALTIN 2.427,15-0,31
BIST 10.082,771,69%
BITCOIN 20585701.41068%
Çankırı
16°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

93 okunma

“Kurbanlık konusunda sıkıntı yaşamayız”

ABONE OL
2 Haziran 2019 11:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çankırı İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Susam gazetecilere küçükbaş hayvan konusunda açıklamalarda bulundu. Dernek binasında basın mensuplarına açıklamada bulunan Susam, ?Her yıl olduğu gibi bu yıl da Kurban Bayramı için piyasaya sürülecek kurbanlık koyun, keçi ve koçlarımız yeterli sayıda. Hatta ihtiyaç fazlası kadar  olduğunu belirterek, kurban kesecek vatandaşlarımızın hem sağlıklı olması hem de fiyatının uygun olması yönüyle küçükbaş hayvanları tercih etmeleri gerektiğini söyledi. 

2017 yılında Kurban Bayramında 2 milyon 500 bin küçükbaş hayvanın kesildiğini aktaran Susam, Çankırı’da da 15 bin küçükbaş hayvanın kesildiğini bu senede Çankırı’da aynı sayıda hayvanın kurban edileceğinin tahmin edildiğini dile getirerek, “”Her yıl olduğu gibi bu yılda kurban bayramı öncesinde çeşitli kesimlerce yapılan olumsuz açıklamalar fiyatların yükselmesine neden olmakta bu da hem yetiştiricilerimizi hem de kurban kesecek vatandaşlarımızı tedirgin etmektedir.  Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği olarak her ne olursa olsun küçükbaş hayvan ve ürünlerinin ithal edilmesini yetiştiricilerimiz adına istemiyor, tasvip de etmiyoruz. Bizim ilimizde yaşayan bütün insanlara yetecek kadar küçükbaş hayvan varlığımız vardır ve kurban bayramımızda ihtiyacımızı fazlasıyla karşılayacak düzeydedir. Geçen yıl Kurban Bayramı?nda Türkiye genelinde toplam 2.5 milyon civarında, ilimiz genelinde ise 15 bin bin küçükbaş hayvan kesilmiş  veya kesilmek üzere il dışına gönderilmiştir. Bu yıl içinde ülkemiz genelinde ve ilimiz genelinde kurban olarak kesilebilecek yeterli sayıda küçükbaş hayvanımız mevcuttur. Onun için bu yıl da kurbanlık hayvan temini konusunda  herhangi bir sıkıntı yaşanmayacağını düşünüyoruz.” dedi.

Çankırı’da küçükbaş hayvan varlığının düşük olduğunu ve Türkiye’de sondan 10. sırada olduğunu aktaran Susam, “İlimizden 90 bin baş koyun ve 20 bin baş anaç keçi varlığımız var.” şeklinde konuştu.

“İlimizde satılan hayvanların tamamı %100 organik” diyen Susam, “Bizde kesinlikle kuzuya besi yapılmıyor. Vatandaş gönül rahatlığı ile alabilir. Küçükbaş hayvancılığımız daha çok meraya ve  otlatmaya dayalı yapıldığı ve doğal olarak beslendikleri için sağlıklı ve kaliteli et tüketimi yönüyle ve daha da önemlisi  kolay temin edilebilen vasfı ve geleneksel damak tadımıza uygun olması bakımından da tercih edilmelidir diye düşünüyoruz.” açıklamasında bulundu.

Susam, Çankırı’ya il dışından özellikle Ankara Beypazarı’ndan keçi geldiğini de aktararak, “Bizde bu konuda bir göz aşinası var. Geçmişten beri Çankırı merkez hayvan pazarında tiftik keçisinin erkeçleri rağbet görüyor. Geçmişte ilimizde 1980 yılına kadar 300 bin kadar tiftik keçisi varken bu sayı günümüzde maalesef 2-3 bin civarında. Keçi sayısı çok azaldı” dedi.

Artan maliyetler nedeniyle keçi sayısının azaldığını da ifade eden Susam, “Eskiden etlik kültürü vardı. Şimdi derin doldurucular çıktı ve bu kültürde yok oldu. Artık genç nüfus da köyde kalmak istemiyor. Halbuki İlimizde küçük hayvan varlığının en az 300 bin olması gerekiyor. Çünkü arazimiz buna müsait.” ifadelerine yer verdi.

Çankırı merkez hayvan pazarının satıcılara da alıcılara da tam manasıyla hitap etmediğini aktaran Susam, “Bizim ilimizin hayvan pazarı ızdırap. Ne WC’si ne mescidi, ne oturabilecekleri bir yer var” dedi.

Susam ayrıca, “Sonuç itibariyle; biz küçükbaş hayvancılığı sadece kurban bayramlarında değil her zaman için ülkemiz hayvancılığının  bir sigortası gibi görüyoruz. İlimizde Birlik üyelerimizce yetiştirdiğimiz koyun ve keçi ırklarımızla ilimizdeki insanlarının  kırmızı et ihtiyacını ve kurbanlık ihtiyacını her yıl olduğu gibi bu yılda sorunsuz bir şekilde karşılanacağını belirtmek  istiyorum. Vatandaşlarımız hiç endişe duymadan gönül rahatlığı ile kurban bayramında küçükbaş hayvan kesimine  yönelebilirler” dedi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.