DOLAR 32,4669 0.04%
EURO 34,8229 -0.07%
ALTIN 2.432,66-0,08
BIST 10.082,771,69%
BITCOIN 20941721.90519%
Çankırı
19°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

98 okunma

16. Asrın Sonlarında Akdeniz Konferansı gerçekleştirildi

ABONE OL
6 Aralık 2019 10:24
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çankırı’da Yeni Gün

Çankırı Karatekin Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü tarafından düzenlenen ve konuşmacı olarak Prof. Dr. Bülent Arı’nın katıldığı 16. Asrın Sonlarında Akdeniz Konferansı, Uluyazı Kampüsü Rektörlük Konferans Salonunda yapıldı.

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektör Prof. Dr. Hasan Ayrancı: “Akdeniz’in önemi hiçbir zaman kaybolmadı. Son zamanlarda bütün dünyada yaşanan ihtiyacın sebeplerinin en önemlisi Akdeniz olacak. Prof. Dr. Bülent Arı Hocama çok teşekkür ediyorum. Kendi alanında en önemli hocalarımızdan biridir. Bu programı hazırlayan Edebiyat Fakültemizin Tarih Bölümüne, Prof. Dr. Ahmet Özcan’a, diğer arkadaşlarımıza ve Tarih Topluluğuna ayrıca teşekkürü bir borç biliyorum. Gerçekten Tarih Bölümü son zamanlarda önemli bir ivme kazanarak çok etkili, sayıda ve kalitede yüksek programlara imza attı. Temennimiz bütün bölümlerimizin, bütün akademik birimlerimizin ve topluluklarımızın bu kadar canlı olmasıdır.” şeklinde konuştu.

Ayrancı’nın konuşmasının ardından kürsüye gelen Arı, 16. asrın sonlarında Akdeniz’in batısında İspanya ve doğusunda Osmanlı Devleti’nin, dönemin Akdeniz’deki süper güçleri olduğunu söyledi. Bu iki devletin kimi zaman soğuk savaş olarak kimi zaman da sıcak çatışmaya dolaylı olarak girdiklerini söyleyen Arı, bugünkü Avrupa haritasının ilk eskizlerinin 1588 savaşlarından sonra kısmen oluşmaya başladığını ifade etti.

Osmanlı Devleti’nin bir savaş makinesi olarak çalıştığını belirten Arı, tüm sistemin bir büyük orduyu beslemeye dayalı olarak ayarlandığını ve yeniçeri ile sipahilerin de sürekli savaş istediklerini söyledi. Savaşların yanı sıra Ümit Burnu’nun keşfedilmesiyle Hindistan ticaretinin Akdeniz’den çıktığını da ifade eden Arı, Osmanlı ekonomisinin bu dönemde zayıfladığını sözlerine ekledi. Konuşmasının devamında, Celali İsyanları ve peşinden gelen iç isyanların çoğunun gelir kayıpları sonrasında ortaya çıktığını, Osmanlı Devleti’nin 25 yıl süren İran Savaşları, Avusturya Savaşları ile ekonomik gücünü kaybettiğini belirtti.

Konferansın sonunda Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özcan tarafından Prof. Dr. Bülent Arı’ya teşekkür belgesi takdim edildi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.