DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 20678460.73177%
Çankırı
19°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

98 okunma

12 Mart İstiklâl Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Programı düzenlendi

ABONE OL
12 Mart 2022 18:15
0

BEĞENDİM

ABONE OL

12 Mart İstiklâl Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Programı gerçekleştirildi.

Cumartesi gü-nü 100. Yıl Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programa Vali Abdullah Ayaz, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Salih Büyük, Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen, Cumhuriyet Başsavcısı Oğuz Şükrü Ener, Baro Başkanı Av. Mustafa Deniz, Vali Yardımcıları, Emniyet Müdürü Yılmaz Delen, Jandarma Komutanı Albay Yusuf Mutlu Genç, kurum müdürleri, siyasi parti ve STK temsilcileri, okul müdürleri, idareciler, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’mızın okunmasıyla başlayan programda konuşan Çankırı Karatekin Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Nevzat Ayaz Sosyal Bilimler Lisesi Akademik Danışma Kurulu Üyesi Doç. Dr. İbrahim Akyol, “İstiklal marşları, milletlerin bir daha yaşanması mümkün olmayan tarihi ender olaylarının neticesinde ortaya çıkmış marşlardır. Tarihin derinliklerinden gelir istiklal marşları. Onların bütün manası, ruhu, heyecanı, ızdırapları, ümit ve bekleyişleri, gelecek zamanlara ve gelecek nesillere kelimenin tam anlamıyla milletlerin ebedîliğine intikal eder. O açıdan İstiklal Marşı’mız, Türk milletinin ebedi duygu, düşünce ve değerlerinin yüksek bir şiir ve sanat üslubuyla ifade edilmiştir. İstiklal marşımız bizim milli marşımızdır. Milli marş bir ülkenin milli özelliklerini hasretlerini anlatan öne çıkaran marşlardır. Milli marşlarda ülkenin bağımsızlığı gücü vatan ve bayrak sevgisi çağdaşlık tutkusu ve benzeri duygular ele alınır. Akif de öyle diyor, Çatma, kurban olayım çehreni ey nazlı hilâl! Kahraman ırkıma bir gül… ne bu şiddet bu celâl? Sana olmaz dökülen kanlarımız sonra helâl, Hakkıdır, Hakk’a tapan, milletimin istiklâl.” dedi.

“Mehmet Akif’in yazmış olduğu şiir bir İstiklal marşıdır aynı zamanda.” diyen Akyol, şöyle devam etti: “İstiklal marşı kavramı bir milletin hürriyetini bağımsızlığını ele alan ve istiklal duygusunu yaşatan bir kavramdır. Bu açıdan baktığımızda Akif’in bu şiiri kelimenin tam anlamıyla istiklal marşıdır. Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım. Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım! Kükremiş sel gibiyim; bendimi çiğner, aşarım; Yırtarım dağları, enginlere sığmam, taşarım. Burada bir noktaya dikkatinizi çekmek istiyorum. Bazı milletlerin marşları sadece milli marştır, bazı milli milletlerin marşları sadece istiklal marşıdır. Bizim marşımız ise hem istiklal marşı hem de milli marştır. Yani bu iki kavramı üzerinde toplamış bir marştır. İngilizlerin milli marşı kraliyet ailesini öven bir marştır. O yüzden İngilizlerin marşı mili marş mıdır kraliyet marş mıdır hala tartışılmaktadır.

İstiklal marşımız aynı zamanda dini değerleri üzerinde toplayan ve dini değerlere vurgu yapan bir marştır. Ruhumun senden, İlâhî, şudur ancak emeli: Değmesin ma’bedimin göğsüne nâ-mahrem eli! Bu ezanlar-ki şehâdetleri dînin temeliEbedî yurdumun üstünde benim inlemeli, görüldüğü gibi burada dini değerlere vurgu yapılmıştır.

İstiklal marşımızın bir başka özelliği de şudur, bizim istiklal marşımız zaferden önce yazılmış marştır. 12 Mart 1921 de kabul edilmiştir. Diğer milletlerin istiklal marşlarına bakıldığında çoğunun zaferden sonra veya önemli olaylardan sonra yazıldığını görüyoruz. Bu açıdan bizim marşımız da milli marşlar içinde müstesna bir yere sahiptir. Ve ilginçtir ki bunu Akif milli marşımızda da şöyle ifade ediyor. Arkadaş! Yurduma alçakları uğratma sakın; Siper et gövdeni, dursun bu hayâsızca akın. Doğacaktır sana va’dettiği günler Hakk’ın… Kim bilir, belki yarın… belki yarından da yakın. Akif bu şiiri yazdığı zaman Anadolu işgal altındaydı, Ankara’da düşmanın top sesleri duyuluyordu hatta Büyük Millet Meclisi Kayseri’ye taşınsın mı taşınmasın mı tartışmaları oluyordu. Ama Akif, böyle zor bir dönemde kim bilir belki yarın belki yarından da yakın diyerek istiklalin ve bağımsızlığın mutlaka kazanılacağına olan inancını dile getirmiştir.

İstiklal Marşımız anayasal güvence altına alınmıştır. İstiklal marşımızın anayasamızda ifadesini bulması ayrıcalığı milletimizin yürüttüğü bağımsızlık mücadelesinin hatırasını ebedileştirir ve gelecek kuşaklara ruh vermektedir. Bu bakımdan istiklal marşımızın anayasal güvence altına alınması değiştirilmesi teklif dahi edilmeyen özellikler içerisinde olması istiklal marşımızla beraber devletimizin, devlet ebed müddet anlayışı somut haline gelmiştir. Gerçekten bizim istiklal marşımızın dünya milletleri içerisinde önemli bir yere sahip olduğu açıkça ortaya çıkmaktadır. İstiklal Marşı’mızın kabulünün 101’inci yılını tebrik ediyorum.”

Akyol’un konuşmasının ardından ise a Nevzat Ayaz Sosyal Bilimler Lisesi tarafından düzenlenen “Yüreklerde Âkif Dillerde Hürriyet” temalı öykü yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi

Şehit Hasan Gülhan Cumhuriyet Anadolu Lisesi öğrencisi Ali Osman Demirci, Çankırı Lisesi Öğrencisi Kezban Gül, Fatih Sultan Mehmet Anadolu İmam Hatip Lisesi Öğrencisi Yunus Emre Türk’e ödüllerini Vali Abdullah Ayaz verdi.

İstiklâl Şairi Merhum Mehmet Âkif Ersoy’un hayatını konu alan barkovizyon gösterisinin de yapıldığı programda; Nevzat Ayaz Sosyal Bilimler Lisesi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Talip Keleş, Mehmet Akif Ersoy’un 15 Ekim 1920 Cuma günü Çankırı Sultan Süleyman Camii’nde verdiği vaazı okudular.

100. Yılda gerçekleştirilen program Nevzat Ayaz Sosyal Bilimler Lisesi tarafından hazırlanan “Yüreklerde Akif Dillerde Hürriyet” temalı Oratoryo gösterisi ile sona erdi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.