Çankırı’da Yeni Gün
ÇAKÜ Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi tarafından “8 Mart Dünya Kadınlar Günü Uluslararası Davetli, Çevrim İçi Paneli” gerçekleştirildi.
Panelin açılışında konuşan Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ayrancı, “Bugünün çıkış noktası, hepimizin bildiği gibi, ABD’nin vahşi kapitalizm dönemlerine denk gelen bir tarihte, 8 Mart 1857’de New York kentinde on binlerce dokuma işçisinin daha iyi çalışma koşulları isteğiyle greve başlaması ve arkasından da çıkan yangında çoğu kadın 129 işçinin can verdiği olaydır. Daha sonra 1977’de, Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda 8 Mart, “Kadın Hakları, Uluslararası Barış Günü” olarak kabul edilmiştir. Burada çatışmacı kültüre sahip batı paradigmasında kadınlara haklarının verilmesinin dünya barışını güçlendireceği kabul edilmiştir. Hikmet müminin yitik malıdır. Bu çerçevede Dünya Kadınlar Günü Ülkemiz için de dünya kadınlarının kazanımları, haklarının iyileştirilmesi konularının gündeme geldiği önemli bir gün haline gelmiştir.
Kadın toplumun en etkili, yönlendirici, birleştirici ve koruyucu unsurudur. Yaşam ve doğum temalarının tümü kadınla ilişkilendirilmiştir. Günümüzde tüm dünyada tartışılan kadın kimliği, ülkemizde de kültürel, etnik, dini ve benzeri farklılıklarla kabul görüp, bu farklılıkları ile gerek sosyal gerek siyasal hayatımızı zenginleştirmektedir. Bu zenginlik hem demokrasimizi güçlendirmekte hem de toplumsal zenginliğimizi ortaya koymaktadır. Osmanlı’dan günümüze bu çeşitlilik ve kimlik zenginliğini yaşayan toplumumuzda, kadın, erkeklerle birlikte sosyo-kültürel, siyasal tarihimizin inşa ve gelişmesinde büyük roller üstlenmiştir.
Anadolu bir kabul havzasıdır. Pek çok gelenek ve kültürün bir arada yaşama şansı yakalaması hasebiyle bu etkileşimden çok kültürlü bir zenginlik yaşamaktadır. Bu zenginlik doğrudan doğruya kadınlarımızdan kaynaklanmaktadır.
Unutulmamalıdır ki bu toplum, düşman işgaline karşı canını ortaya koyarak ülkesini koruyan, cepheye top ve mermi taşıyan, İstiklâl Savaşının Nene Hatun’u, Çankırı’dan da geçen İstiklâl Yolunda cephe arkasında efsaneleşmiş Şerife Bacı ve Halime Çavuş gibi kahraman kadınları görmüştür. Tarihimiz bu konuda bize şunu söylemektedir: ‘Kadının dâhil olmadığı hiçbir sosyo-kültürel ve siyasal hareket başarıyı yakalayamaz.’
Türk devlet geleneğinde kadın, tarihin ilk döneminden beri her zaman toplum içerisinde yüce bir değer olarak kabul edilmiştir. Buna Türk Kadınının tarihte eşine rastlanmamış olan cesareti ve asaleti eklendiğinde, Türk kültür ve devlet geleneğinde kadının sahip olduğu önem daha güzel görülecektir. Bu değerin örnekleri Tomris Han’dan Nene Hatun’a kadar devam etmiştir. Tarihte devlet başkanlığı yapan ilk kadınlar Türklerden çıkmıştır. Günümüzde ise bu değer toplumda ve devlet içinde üst düzey görevlerde bulunan Türk Kadınıyla devam etmektedir. Türk kültürü ve tarihi ile devlet geleneği içinde, kadının toplumsal, siyasi rolüne bakıldığında, kadının değer gördüğü her toplumun ilerleme kaydettiği sonucuna ulaşılmaktadır. Bu vesileyle tüm kadınların Dünya Kadınlar Gününü kutluyorum.” dedi.
Rektör Prof. Dr. Hasan Ayrancı’nın açılış konuşmasının ardından, “8 Mart Dünya Kadınlar Günü Uluslararası Davetli, Çevrim İçi Paneli”, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birsen Çeken ve Azerbaycanlı Ressam, Milletvekili Ulviyya Hamzayeva’nın konuşmalarıyla devam etti. Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Müzik Bölümü Öğretim Elemanları Dr. Öğr. Üyesi Elvan Karakoç ve Dr. Öğr. Üyesi Demet Aydınlı tarafından icra edilen müzik dinletisinin ardından, Sinema Televizyon Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Tunç Boran’ın yönetmenliğini yaptığı “Şerife Bacı” belgesel filminin gösterimi ve “8 Mart Dünya Kadınlar Günü Uluslararası, Davetli Karma Dijital Sergisi” gösterimiyle panel sona erdi.
ÇANKIRI GÜNDEMİ
27 Mart 2023ÇANKIRI GÜNDEMİ
27 Mart 2023EKONOMİ
27 Mart 2023BÖLGESEL
27 Mart 2023BÖLGESEL
27 Mart 2023BÖLGESEL
27 Mart 2023BÖLGESEL
27 Mart 2023Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.