DOLAR 32,3813 -0.13%
EURO 34,7077 -0.29%
ALTIN 2.401,33-1,37
BIST 10.053,20-0,29%
BITCOIN 1981477-2.27974%
Çankırı
21°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

152 okunma

Devlet desteği ile mantar üretim tesisi kurdu

ABONE OL
8 Mart 2021 18:59
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çankırı’da Yeni Gün

Üniversite öğrencisi genç kadın devlet desteği ile mantar üretim tesisi kurdu.

21 yaşındaki Büşra Erdem, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’ndan (TKDK) aldığı hibe ile memleketi Çankırı’da kurduğu tesiste ürettiği mantarları büyükşehirlere, Karadeniz illerine ve yurtdışına ihraç ediyor.

Ankara’nın Çubuk İlçesinde yaşayan Erdem ailesi mantar üretimi yaparak geçimini sağlıyordu. Ancak Necmettin Erbakan Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi ve Kamu yönetimi bölümü dördüncü sınıf öğrencisi olan Büşra Erdem, TKDK desteklerinden yararlanarak modern bir mantar üretim tesisi kurmak istemesi üzerine ailenin hayatı tamamen değişti.

Yakın akrabalarıyla ortak bir tesiste mantar üretimi yapan baba Hasan Hüseyin Erdem, emekli olunca kızına destek olmak amacıyla memleketi Çankırı’nın Şabanözü ilçesi Gürpınar köyünde kızına bir arazi satın aldı. 16 üretim odası, soğuk hava deposu, paketleme ünitesinden oluşan yaklaşık 2000 m2 kapalı alana sahip mantar üretim tesisi yaklaşık 2.2 Milyon liraya mal olurken, Büşra Erdem 1,3 milyon liralık kısmını TKDK’dan hibe olarak aldı. Ankara’da yaşayan aile tesisin faaliyete geçmesi ile birlikte memleketlerine göç ederek, köylerinde yaşamaya başladı. 

Bir yandan okurken diğer yandan ticarete atılan genç girişimci üretim miktarları ve pazarlama konusunda detayları paylaştı. Erdem, “ Şu anda aylık 30 ton mantar üretimi yapıyoruz, ürettiğimiz ürünlerin bir kısmını kendi soyadımızla markalayarak bir kısmını ise açık yani dökme şeklinde pazarlıyoruz. Mantarlarımız Çankırı’daki yerel marketlere, pazarlara, Ankara ve İstanbul gibi büyükşehirlere, Karadeniz illerine ve yurtdışına gönderiyoruz.” şeklinde konuştu.

Babasının mantar üretimi konusunda yaklaşık 35 yıllık deneyimi olduğunu, bu durumun proje geliştirirken kendisine cesaret verdiğini belirten kadın üretici, “Şu anda tesisimizde yedi kişiyi çalıştırıyoruz, bununla birlikte abim pazarlama işinde babam üretim sürecinde her daim yanımda ve destek oluyorlar. Ailem bu işi Çubuk’ta yapıyordu, aldığımız hibe ve kurduğumuz tesisle şimdi memleketimize yerleştik, çok mutluyum” dedi.

8 Mart Dünya Kadınlar günü dolayısıyla açıklamalarda bulunan ve kırsal kalkınmada kadının önemli rol oynadığının altını çizen TKDK Çankırı İl Koordinatörü Emre Akbıyık, “ Öncelikle tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar gününü kutluyorum. Sürdürülebilir bir kırsal kalkınmada kadınlar anahtar rol oynamaktadır. Büşra Erdem’in geliştirdiği projenin tüm kadınlarımıza ilham olmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.