DOLAR 32,3400 -0.07%
EURO 34,8790 0.06%
ALTIN 2.392,77-0,15
BIST 10.276,880,67%
BITCOIN 20454956.21766%
Çankırı
10°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

106 okunma

Tuz mağarasının yüksek direnç antremanlığına uygunluğu raporlandı

ABONE OL
29 Mayıs 2021 10:02
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çankırı Karatekin Üniversitesi (ÇAKÜ) tarafındant tuz mağarasında yapılan Yüksek Yoğunluklu Direnç Antrenmanının Sporculara Etkisi Raporu Makalesi Uluslararası Journal of Medical & Health Sciences Dergisi2nde yayınlandı. ÇAKÜ’den Tuz Mağarası için yeni bilimsel çalışma; 8-12 yaş grubunda aktif spor yapan çocukların tuz mağarası içerisinde ‘’10 haftalık Fonksiyonel Antrenmanlarına Yönelik Akciğer Solunum Kapasitelerindeki Etkileri’’ araştırılacak. Karatekin Üniversitesi yürütücülüğünde Çankırı Valiliği, Çankırı Belediye Başkanlığı, Çankırı Gençlik Spor İl Müdürlüğü, Çankırı Devlet Hastanesi arasında yapılan işbirliği protokolüyle, Çankırı Kaya Tuzu Mağarası’nın sportif performansa etkisinin değerlendirilmesi amacıyla “Speleoterapi (Tuz Mağarası) Ortamında Yapılan Direnç Antrenmanlarının Bazı Fiziksel Parametreler Üzerine Etkisinin İncelenmesi” Ön Raporu doğrultusunda yazılan makale Uluslararası İndex’te taranan Pakistan Journal of Medical & Health Sciences (Pakistan Tıp ve Sağlık Bilimleri Dergisi) Şubat sayısında yayınlandı.

Ön rapor, Yapraklı MYO Beden Eğitimi ve Spor Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Söyler ile Bayan Boks Millî Takımlar Baş Antrenörü ve Orta İlçe Gençlik Spor Müdürü Ahmet Çınar tarafından Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Erdem’e sunuldu. Hazırlanan ön rapor ve yayınlanan makale hakkında değerlendirmelerde bulunan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Erdem, ”Fiziksel inaktivite ile mücadelenin arttığı bugünlerde, spor merkezleri, sportif aktivite alanları hem yetişkinler hem de çocuklarımız, gençlerimiz açısından son derece önemlidir. Ülkemizde bulunan spor merkezleri ve sportif aktivite alanları çocuklarımız, gençlerimiz için okul saatleri dışında, hafta sonlarında ve yaz aylarında hizmet sunan kurumlar haline dönüşmüşlerdir. Yetişkinler açısından değerlendirildiğinde ise fiziksel hareketsizliğe bağlı kardiyovasküler rahatsızlıklar, obezite ve kronik hastalıkların (astım vb.) tedavisinde olmazsa olmaz merkezler olarak görülmektedir.’’ dedi.

Yapılan açıklamada araştırmacı üniversite kimliğini her zaman ortaya koymuş olan ÇAKÜ’nün, Çankırı Tuz Mağarası’na yönelik çalışmaları ile hem ilimiz bünyesindeki öğrencilerimiz, sporcularımız hem il dışından gelmesi düşünülen ve planlanan, sağlık-turist kafilelerine, spor turizm kafilelerine yönelik sportif anlamda sağlık eğitim kalitesinin artırılması amaçlarken, yetişkinlere yönelik, sosyal ve kültürel sportif hizmetler ile de Tuz mağarası adeta eğlenme ve dinlenme, sportif aktiviteleri de içinde barındıran rekreasyon alanlarına dönüşmesini hedeflendiği, mağaranın bireysel ve takım sporu yapan sporculara zihinsel, fiziksel ve bilimsel olarak nasıl katkı sağlayabileceğini ortaya koymak için bir çalışma başlanacağı, belirtildi

Dr. Öğr. Üyesi, Mehmet Söyler ise, “Yapılan araştırma, Kaya Tuzu Mağarası içerisinde yapılacak olan fiziksel aktivitelerde, sağlıklı yaşam ve spor kapsamında her yaş grubu için yapılan egzersizlerde bilimsel analiz ve uygulama imkânı vererek destek sağlamıştır. Bu doğrultuda Rektör Yardımcımız Sn. Prof. Dr. Mehmet Erdem hocamıza yeni bir çalışma önerimiz sunulmuş ve kurumlar arası gerekli resmi protokoller yapılmak üzere 8-12 yaş grubunda aktif spor yapan Çocuklarımızın Tuz mağarası içerisinde ‘’10 haftalık Fonksiyonel Antrenmanlarına Yönelik Akciğer Solunum Kapasitelerindeki Etkileri’’ adlı çalışmamızın da ön hazırlıkları başlamıştır. Bizde bu çalışmalara destek veren başta Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Harun Çiftçi olmak üzere Belediye Başkanımıza, Sayın Valimize ve diğer kurumlara teşekkür ediyoruz. “ ifadelerini kullandı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.