Bilindiği gibi Kovid-19 süreci, eğitim-öğretim sisteminde bazı değişiklikleri zorunlu kıldı. YÖK, “Küresel Salgında Yeni Normalleşme Rehberi” yayınlayarak, üniversitelerin 1 Ekim 2020’den itibaren akademik takvimlerini yeniden güncellemelerini, bölge ve şehirlerin konumuna göre tedbir almalarını istedi. Bu süreçte ortaya koyduğu proje ve uygulamalarıyla birçok üniversite ve kuruma öncülük ederek ilham kaynağı olan Çankırı Karatekin Üniversitesi ise, yine bir ilk olarak, “Yüzyüze-Online Öğretim” modelini hayata geçiriyor.
Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ayrancı, süreç boyunca hem yüz yüze öğretime katılmak isteyen hem de uzaktan öğretime devam etmek isteyen öğrencilerin talepleri ve pandemi dikkate alınarak yerli yazılımlar üzerinden uzaktan ve yüz yüze eğitimin aynı anda olacağı “Yüzyüze-Online Öğretim” uygulamasını başlattı. Hazırlanan sistemin ilk deneme dersi gerçekleştirildi. Rektör Ayrancı deneme dersi için Örgün Eğitim sınıfında ve uzaktan öğretim programıyla dersi alan öğrencilerle birlikte derse katıldı.
Katıldığı deneme dersinin ardından basın mensuplarına değerlendirmede bulunan Rektör Ayrancı, “Yeni öğretim yılı bütün imkanları ve zorunluluklarıyla geldi önümüze dayandı. Yükseköğretim Kurumu küresel salgında yeni normal içerisinde bir program açıkladı. Bir Ekim’den itibaren üniversitelerin eğitim öğretime başlayabileceklerini karara bağladı. Ancak bu arada her bir bölgenin, her bir üniversitenin farklılıkları olduğu için üniversiteleri bu konuda serbest bıraktı. Biz Çankırı Karatekin Üniversitesi olarak yeni bir proje geliştirdik” ifadelerine yer verdi.
“Bütün sınıfları Online stüdyo haline getireceğiz.”
“Biz yine “yaratıcı zekâ”mızla her zaman olduğu gibi kimsenin düşünmediğini düşünüp herkese uygun bir model geliştirdik” diyerek sözlerine devam eden Rektör Ayrancı, “Öğrencilerimizin bir kısmı haklı olarak pandemi dolayısıyla uzaktan öğretim istiyor. Diğer bir kısmı ile yüz yüze öğretim istiyor. Biz tüm öğrencilerimizin isteklerinin nasıl karşılanabileceğini düşündük ve yine özgün bir çözüm yolu bulduk. Diğer yandan üniversite hayatının devam, kurum ve kurulların sürekliliği ihtiyacı bizi bu düşünceye götürdü. Uygulayacağımız Yüzyüze-Online Öğretim Modeli ile sınıfa gelen öğrencilerimizle birlikte evlerinde bulunan öğrencilerimiz, aynı sınıf ortamında derslere katılabilecek. Uzaktan öğretimi seçenler de öğretim üyesi ile canlı iletişim kurup soru sorabilecek. Bütün sınıfları Online stüdyo haline getireceğiz” şeklinde konuştu.
“Dersler maske, mesafe ve temizlik kurallarına uyularak gerçekleşecek”
Derse katılacak öğrencilerin mesafe kurallarına uyacağını belirten Ayrancı, “Derse katılan öğrenciler sayıları az ve mesafeli olarak oturacaklar. Dersler maske, mesafe ve temizlik kurallarına uyularak gerçekleşecek. Aynı zamanda dışarıdan online eğitim ile, imkanlarımız sayesinde bire bir takip edebilecekler. İstedikleri zaman hocalarına soru sorabilecek, derse katılım sağlayabilecekler. Pandemi şartları sebebiyle bulaş riskini azaltacağız” dedi.
Rektör Ayrancı online eğitimde öğrencilerin istedikleri soruyu istedikleri zaman rahatlıkla sorabileceğini belirterek, “Dijital yerli dediğimiz yeni öğrencilerimiz müfredatın ana unsuru haline gelecekler. Örgün eğitim sınıflarında öğrencilerin deri dönüşleri ve iletişimleri sağlıklı bir şekilde gerçekleşiyor. Online eğitim alan öğrencilerimiz de istedikleri soruyu istedikleri zaman rahatlıkla iletebiliyorlar. Uzaktan eğitimde de bu proje ile örgün eğitimde olduğu gibi tam katılım sağlanıyor. Hocamız bilgisayarında anlatıyor, yansıda gösteriyor, soru sorabiliyorlar ve derse katılabiliyorlar. Bu yayınlar bir gün sonra otomatik olarak sisteme kaliteli ses ve video şeklinde yükleniyor. Dersi tekrar dinlemek isteyen ders çalışmak isteyen veya tekrar etmek isteyen öğrencilerimiz tekrardan dersi istedikleri gibi izleyebilme imkanına sahiptir. Tekrar tekrar dinleyerek aradaki gizli unutulmuş veya tekrar gerektiren dersler için mükemmel bir sistem. Pandemi şartlarında olağan üstü bir sistem sağlamış oluyoruz” ifadelerine yer verdi.
“Uygulama derslerinde her bir fakülte bölüm ve dekanlıkları yetkili olacak”
Uygulama dersleri hakkında konuşan Rektör Prof. Dr. Ayrancı,
“Uygulama derslerinde her bir fakülte bölüm ve dekanlıkları yetkili olacak, onları birer aylık dönemde; örneğin, yirmi kişilik gruplar halinde çağırarak yoğun bir eğitim sürecine başlanacak. Onlar gidecek diğer yirmi kişilik grup gelecek. Dolayısıyla uygulama eğitimlerinide böylelikle sağlıklı bir şekilde öğrencilerimizi, öğretmenlerimizi ve toplumumuzu pandemi riskine sokmadan öğrenimlerini almalarını sağlamış olacağız. Bunun çok ideal olağan üstü bir sistem olduğunu düşünüyorum. Çankırı’nın ve Ülkemiz ve kurumlarımızın devamlılığı açısından bu projeyi savunuluyoruz. Uzaktan eğitimin sonsuza varması yani herşeyin uzaktan eğitime bağlanması kurumların ve kuruluşların zaman içerisinde çözülmesine ve yeni bazı oluşumların meydana gelmesine yol açacaktır. Buradan hem sizlere hem öğrencilerimize hem ailelerine hem bütün üniversiteler hatta bütün Dünyaya teklif ediyorum. Bu sistemle çok başarılı bir eğitim geçirebilirsiniz” dedi.
Yabancı uyruklu öğrenciler ile ilgili de açıklama yapan Rektör Ayrancı, “Yabancı uyruklu öğrencilerimiz ise derslerini YÖK’ün kararı uyarınca tamamen uzaktan öğretim yoluyla online olarak alacaklar. Eğitim-öğretim herkese eşit şartlarda ulaştırılması gereken bir hizmet.
Sınıfta öğretim devam edecek; ancak yüz yüze,
uzaktan ve interaktif öğretimle birlikte karma bir eğitim modelimiz olacak. Bu modelde öğretim elemanlarının rolü bir nebze de olsa değişime uğrayacak. Hocalarımız aynı zamanda moderatörlük ve danışmanlık da yapacak. Önümüzdeki dönemde, dijital teknolojilerin eğitime-öğretime entegrasyonunun daha da hızlanacağı, “dijital yerli” niteliği taşıyan öğrencilerimizin uzaktan öğretim müfredatının ayrılmaz bir parçası olacağı da aşikârdır” şeklinde konuştu.
“ÇAKÜ’de Yeni Fikirler Bitmez”
Üniversitenin mükemmele yakın bir teknik altyapısının olduğunu dile getiren Rektör Ayrancı, “Biz, dördüncü nesil bir üniversite olarak çağın şartlarına uygun bir şekilde yeniden inşa ettiğimiz mükemmele yakın teknik altyapımız ve öğretim kadromuzla bütün senaryolara karşı tedbirimizi almış durumdayız. Bu süreçte hiçbir öğrencimizin öğretiminin kesintiye uğramadan devam etmesi için arkadaşlarımız ile birlikte gece gündüz çalışmaya devam ediyoruz. Şunu diyoruz artık; #ÇAKÜdeYeniFikirlerBitmez. Düşünmeye, üretmeye, ilkleri gerçekleştirmeye devam ediyoruz” diyerek sözlerine son verdi.
ÇANKIRI GÜNDEMİ
29 Eylül 2023ÇANKIRI GÜNDEMİ
29 Eylül 2023EKONOMİ
29 Eylül 2023BÖLGESEL
29 Eylül 2023BÖLGESEL
29 Eylül 2023BÖLGESEL
29 Eylül 2023BÖLGESEL
29 Eylül 2023Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.