DOLAR 32,3398 0.18%
EURO 35,2056 0.03%
ALTIN 2.247,610,20
BIST %
BITCOIN 2125764-3,19%
Çankırı

AÇIK

13:18

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

408 okunma

Çankırı artık medikal tuz üretiyor

ABONE OL
11 Kasım 2019 09:26
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çankırı’da Hititler döneminden beri kullanılan 5 bin yıllık Tuz Mağarası’nda yerin 150 metre altından çıkartılan kaya tuzuna talepler oldukça artıyor.

Çankırı’da Yeni Gün

Gıdadan sanayiye, sağlıktan hayvan kullanımına kadar birçok sektörde kullanılan kaya tuzu, Türkiye’nin en büyük kaya tuzu rezervine sahip Çankırı’daki fabrikalarda işlenerek yurtdışına da ihracat yapılıyor.

Çankırı’da yılda 350 bin ton üretim kapasitesine sahip fabrikada madenden çıkartılan tuzun bir bölümü yurtdışına ihraç ediliyor.

Türkiye’nin en büyük kaya tuzu rafine tesisi Med-Mar Tuz fabrikası Müdürü Hasan Akgüç ile yaptığımız röportajda Türkiye’de üretilen rafine tuzun yarısını ürettiklerini vurgulayarak, “Rafine tuz tesisimizde günlük şu anda 600 ton üretim kapasitemiz var. Bu rakam yıllık 200 bin tona tekabül ediyor. Türkiye’de üretilen rafine tuzun yarısını Med-Mar olarak biz üretiyoruz. Diğer geri kalan yarısını da pazardaki diğer firmalar paylaşmaktadır. Ciddi bir kapasiteye sahip bir tesistir burası.” şeklinde konuştu.

“İhracatta geçen seneye oranla bu sene ciddi bir artış var.”

İhracatta bu yıl artış olduğunu söyleyen Akgüç, “Ürün portföyümüzde; insani amaçlı gıda, sanayi tuzu, sofra tuzu gibi ürünlerin yanı sıra, özellikle endüstriyel manada ciddi bir şekilde tüketilen tuz var. Tuzun, kimya sektöründe, ham madde olarak ve yardımcı ürün olarak girmediği bir sektör yok. Bir çok sektörde tüketildiği için de geniş bir yelpazeye hitap ediyor. Biz de bu açıdan firmalara tedarikçilik yapıyoruz. Bunun dışında hem endüstriyel ürün hem de sofra tuzu bakımından yurtdışına şu an üretimimizin yüzde 20’ye yakınını ihracat yapmaktayız. İhracat yaptığımız ülkelerin başında Rusya geliyor. Avrupa Birliği ülkeleri, Türki cumhuriyetler, Ortadoğu ülkeleri, Kıbrıs ve hatta Amerika’ya kadar giden ürünlerimiz var. İhracatta geçen seneye oranla bu sene ciddi bir artış var. Özellikle biz nitelikli ürün, katma değeri yüksek ürünler üzerinde ciddi bir çalışma yapmaktayız.” ifadelerine yer verdi.

“Medikal tuz üreten tek firmayız”

Türkiye’de medikal tuz üretimi yapan tek firma olduklarını söyleyen fabrika Müdürü Akgüç, “Türkiye’de şu anda, medikal tuz üretimi yapan tek firmayız. İlaç ham maddesi olarak üretim yapıyoruz. Aynı zamanda CNP belgeli olarak tuzu Türkiye’de üreten yok. Medikal tuz ürünü yurtdışına hitap edecek bir ürün olması nedeniyle üzerinde üç senelik bir çalışma yaptık. Çalışmalarımızı 2-3 ay önce tamamladık ve bundan dolayı çok mutluyuz. Yeni aldığımız bu CNP belgesi ile de ürünlerimizi yurtdışına ilaç ham maddesi olarak da sevk etmeyi, pazarlamayı planlamaktayız. Bundan da çok mutluyuz. Türkiye’de bu ürün şu anda ithal ediliyor ve üretimi yoktu. Biliyorsunuz ithalat yapılan ürün şayet ülkede üretimi olmayan bir ürün ise vergiden muafiyeti söz konusudur. Ama üreten olursa bu sefer vergiye tabi olmak zorunda. Onun için Türkiye’de üretilmeyen bir ürünü üretiyor olmamızın çok büyük bir mutluluğu var. Devlet bütçesine de bir nebze olsun katkımız olacak.” dedi.

“Ortadoğu, Balkanlar ve Avrupa ile yarışabilecek duruma geleceğiz.”

Türkiye’nin en büyük tesisi olduklarını söyleyen Akgüç, “Biz 2002 yılında günlük 300 ton üretim kapasitesiyle tesisimizi aktif hale getirdik. Yıllık 100 bin ton ile üretime girdik. 10 yıl sonra 2012’de bu tesisi iki misline katladık. Günlük 600 ton, yıllık ise 200 bin tona ulaştık. Şu anda da bu kapasite artarak üretimimiz devam ediyor. Şu anda yeni hedefimiz planlamamıza göre mevcut kapasitemizi iki misline çıkarmak. Yani günlük 600 ton olan kapasiteyi 1200 tona çıkarmanın planlamasını yapıyoruz. Bu konudaki teknik çalışmalarımızı tamamladık. Med-Mar olarak bütün bunları hiçbir kredi kullanmadan tamamen öz sermayemizle yaptık. Yurtiçi ve yurtdışı firmalardan teklifler aldık. Bizi en çok heyecanlandıran şey budur. Yani yeni bir tesisin doğacağını, bununla birlikte de sadece Türkiye değil, Ortadoğu, Balkanlar ve Avrupa ile yarışabilecek duruma geleceğiz. Şu anda kapasitemiz saatte 25 tondur. Biz bunu saatte 50 tona çıkaracağız inşallah. Bu, tuz sektörü açısından ciddi bir kapasiteye tekabül eder. Bu kapasiteye sahip Türkiyede, Ortadoğu’da ve Balkanlarda böyle bir tesis yok. Yalnızca Avrupa’da var. Biz Avrupa’daki en büyük tesisleri rakip gibi görüp onlardan daha iyi konuma gelmek için elimizden geleni yapacağız ve bütün çalışmalarımız bu yönde.” şeklinde konuştu.

“Kendi elektriğimizi üretiyoruz.”

Fabrikanın ihiyaç duyduğu elektriğin üçte ikisini kendi tesislerinde ürettiklerini ifade eden Akgüç, “Aslında şu anda da yapmakta olduğumuz bir çalışmamız var. Benzer tesislerde olmayan, kendi ihtiyaç duyduğu elektriği kendi üretebilen tesise sahibiz. Yani ihtiyaç duyduğumuz elektriğin üçte ikisi kadarını kendi tesisimizde üretiyoruz. Yeni yapacağımız yatırımımızda ise bütün tesisin elektriğini kendi bünyemizde üretmeyi hedefliyoruz. Böyle bir planlamamız da var.” dedi.

“Bir il, nasıl olur da demiryolu ile nakliye yapamaz duruma düşüyor.”

Sanayileşme, kalkınmanın temel unsuru olarak kabul edilir. Bir yöreye yatırımları çekebilmek için bazı eksikliklerin giderilmiş olması gerekir. Öncelikli olarak altyapı sorunlarının bitirilmesi gerekmektedir. Yatırımcı hammaddenin temininde kolaylık, pazara yakınlık, işçilik ve enerji maliyetleri gibi birçok faktörü göz önüne alarak en az maliyetle en fazla karlı yatırım yapma isteğinde olur.

Çankırı mevcut hali ile; tarımsal yapısı, sanayi, maden varlıkları ve hayvansal kaynak potansiyeline bağlı olarak sanayi ve ticarette gelişme göstermiş, olup İmalat sanayi, tarım, hayvancılık ve madencilik sektörü ile ağırlıklı bir ekonomik yapıya sahiptir.

Çankırı’da kaya tuzundan elektrikli ev aletlerine, otomobil lastiğinden çoraba kadar pek çok çeşitli üründe üretim yapan fabrikalar bulunmaktadır.

Türkiye’nin en büyük kaya tuzu rafine tesisine sahip olan Med-Mar Tuz Fabrikası Müdürü Hasan Akgüç ürettikleri ürünlerde taleplerin çok olduğunu ancak ürünleri sevk ederken lojistik açıdan sıkıntı yaşadıklarını ifade etti.

Fabrika Müdürü Akgüç Çankırı’da demiryolu olmasına rağmen tren yükleme rampasının bulunmaması konusunda serzenişte bulunarak, “Bizim gibi tesilerin, fabrikaların bazı problemleri var. Mesele Çankırı’da şu anda tren yükleme rampamız yoktur. Bir il, nasıl olur da demiryolu ile nakliye yapamaz duruma düşüyor. Ne yük alabiliyoruz ne yük verebiliyoruz, çünkü yükleme rampamız yok. Demiryolu burada olmasına rağmen Çankırı’da yük vermek isteseniz bile trene yük veremiyorsunuz. Bu konuda bütün yük karayoluna düşüyor. Neden yalnızca karayolu. Çankırı bunu haketmiyor mu? Bu tür rafineri tesisleri ve fabrikalar tonaja çalışıyor. Bizim 1200 ton günlük ürün ve hammadde olarak çıkış yaptığımız zamanlar var. Bunu sadece karayoluna yüklediğimiz zaman ne olur? Buna araç yetişmiyor. Bizim 50’den fazla tır filomuz var. Kooperatiften temin etmeye çalışıyoruz ancak araç bulamıyoruz. Biz yatırım yapacağız ama bu yatırımda bizi düşündüren bazı problemler var. En önemlisi de altyapı problemleri. Bunları biz belli platformlarda dile getiriyoruz. Sayın Valimizle, Ticaret Sanayi Odası Başkanımızla, Milletvekillerimizle bunu konuşuyoruz ancak çok temel bazı problemler var. Bunların çözüme kavuşturulması gerekiyor. Demiryolu ulaşımının bize sağlanmasını istiyoruz. bunlar Med-Mar’ın problemleri değil, memleketin problemidir. ” şeklinde konuştu.

“Yarınımız daha güzel olsun.”

Kalitesiz elektrikten dolayı zarar ettiklerini söyleyen Akgüç, “Biz kalitesiz elektrikten dolayı çok büyük zarar ediyoruz. Elektrik altyapısının düzeltilmesini bekliyoruz. Bu durumdan bütün herkes bundan zarar görüyor. Diğer firmalar da bu durumdan zarar görüyor. Bizler sanayici olarak, sizler basın mensubu olarak hep birlikte lütfen Çankırı’nın geleceği için yarınımız için çaba sarf edelim. Bunların düzeltilmesi konusunda bir çabamız olsun. Yarınımız daha güzel olsun.” ifadelerine yer verdi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.