DOLAR 32,2579 -0.09%
EURO 34,8384 -0.04%
ALTIN 2.428,270,15
BIST 10.055,98-1,59%
BITCOIN 20200422.93287%
Çankırı

AZ BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

90 okunma

Çankırı’da, Türkiye Çevre Haftası kutlandı

ABONE OL
6 Haziran 2022 18:06
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye Çevre Haftası Etkinlikleri kapsamında Karatekin Parkı’nda program düzenlendi. Programa Vali Abdullah Ayaz, Vali Yardımcısı Şahin Bayhan, İl Jandarma Komutanı Albay Yusuf Mutlu Genç, kurum müdürleri, Sumitomo Rubber AKO Lastik Fabrikası yöneticileri, veliler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

İstiklal Marşı’mızın okunmasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Selim Boyraz, “1972 yılında Birleşmiş Milletler Çevre Konferansında alınan bir kararla 5 Haziran, Dünya Çevre Günü olarak kutlanmaktadır. Her yıl farklı bir temada kutlanan Dünya Çevre Günü bu yıldan itibaren doğa ile uyumlu, daha temiz daha yeşil bir yaşam vurgusuyla kutlanacaktır.” dedi.

Boyraz, şöyle devam etti:

“Doğal çevrenin korunması, sürdürülebilir yaşam çevrelerinin oluşturulması, iklim değişikliği ile mücadele konularında çevre bilincinin her geçen gün giderek arttığı Ülkemizde, Dünya Çevre Günü kutlamalarının daha katılımcı ve çok paydaşlı bir şekilde gerçekleştirilmesi amacıyla 21 Mayıs 2022 tarihinde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayip Erdoğan’ın onaylamış olduğu “Türkiye Çevre Haftası” Genelgesi ile her yıl 5 Haziran tarihinin bulunduğu hafta Türkiye Çevre Haftası olarak kutlanacaktır.

Dünya Çevre Günü’nün sürdürülebilir tüketime yönelik ana temasında, doğal kaynakların özenli ve dikkatli bir şekilde kullanımının önemi vurgulanmaktadır.

Sürdürülebilir kalkınmanın gerçekleşmesi için başta konut, ısınma, ulaşım ve gıda gibi kıstaslarla kendini gösteren karbon ayak izinin, günlük hayatta kullandığımız her şeyin “yeteri kadar” kullanılmasıyla düşürülebileceği görülmektedir. Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin tetikleyicilerinden olan karbon salımının azaltılması için Paris İklim Anlaşması ve Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın kabul edilmesi gibi adımlar sonrasında “karbon ayak izi” kavramı daha sık gündeme gelmeye başlamıştır.

Karbon ayak izini “Tıpkı bir yere bastığımızda ayak izimizin kalması gibi, üretim, tüketim, seyahat dahil her türlü yaşamsal faaliyetimizle ve kullandığımız ürünlerle ortaya çıkardığımız sera gazlarıyla gezegende bıraktığımız etki” olarak tanımlayabiliriz.

Dünyamız, sera gazları, bunların etkisi sonucunda ortaya çıkmış olan küresel ısınma, küresel ısınmanın neden olduğu iklim değişikliği ve şimdi de artık değişiklik kelimesini aşan bir iklim kriziyle karşı karşıya kalmaktadır. İklim değişikliğine neden olan sera gazlarının azaltılması konusunda dünyada son derece hassas uluslararası düzeyde çalışmalar yapılmaktadır. Ülkemiz de bu çalışmalarda yerini almak için Paris İklim Anlaşması’nı imzalayarak Avrupa Yeşil Mutabakatı için çalışmalar yapacağı bir eylem planı hazırlamıştır.

İklim değişikliği ile mücadele, dünyanın hep birlikte çözebileceği bir sorun olduğunu için sera gazı emisyonlarındaki artış ve azalışlar sürekli ölçülerek kayıt altına alınması gerekmektedir.

Bilindiği üzere; Çevre,Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız tarafından, atıkların kontrol altına alınması, gelecek nesillere temiz ve gelişmiş bir Türkiye ile yaşanabilir bir dünya bırakılması hedefi doğrultusunda “Sıfır Atık Projesi” başlatılmıştır. “Sıfır Atık” israfın önlenmesini, oluşan atığın azaltılmasını, atıkların geri dönüştürülmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, etkin toplama sisteminin kurulmasını kapsayan atık önleme yaklaşımı olarak tanımlanan bir hedeftir.

Başlangıcından bu zamana kadar “Sıfır Atık Projesi” kapsamında geri kazanım oranı yüzde 22,4’e ulaşmış olup, 2022’de yüzde 30’a, 2023’te yüzde 35’e çıkarılması hedeflenmiştir.

Döngüsel ekonomi ve sıfır atık hareketinin bir diğer uygulaması olan ve bu yıl Kızılcahamam’da pilot çalışması başlayan, yeniden kullanılabilen ambalajlar için geliştirilen “Depozito Yönetim Sistemi” 81 ilde yaygınlaştırılacaktır.

Önümüzdeki süreçte Bakanlığımızın ve özel sektörün tüm inşa çalışmalarında üretilecek yapılar; çevreye saygılı ve doğa dostu teknolojilerle donatılacaktır. Kentsel dönüşüm, kentsel yenileme ve sosyal konut projelerinde tüm ev ve işyerleri sıfır atık uyumlu, enerji ve su verimli yapılar olacaktır.

TOKİ Başkanlığı tarafından yeşil çatı uygulamaları, akıllı atık ve su sistemleri, güneş enerjisi panelleriyle; iklim dostu, sıfır atık uyumlu ve yatay mimariyi esas alan çevre dostu sosyal konut projeleri tamamlanacaktır.

“Türkiye Kamu Binalarında Enerji Verimliliği Projesi” kapsamında okul, hastane, idari bina, üniversite kampüslerinden oluşan kamu binalarında enerji verimliliği projeleri hayata geçirilmektedir. 2025 yılı sonunda Kamu binalarında Enerji Verimliliği projesiyle 700 kamu binasında en az % 20 enerji verimliliği sağlanması planlanmaktadır.

Binalarımızda kullandığımız suyun daha tasarruflu tüketilmesi amacıyla; sıhhi tesisat projelerinde lavabo musluk debileri sınırlandırılacaktır. Böylece lavabolarda kullanılacak sudan yaklaşık yüzde 25 tasarruf elde edilecektir.

Hava kirliliğini azaltmak için Bakanlığımız tarafından İklim Dostu Karbon Nötr Şehirler Projesi başlatılacaktır. Bir yıl içerisinde 81 ilimiz için mevcut karbon salınım ve tutulum envanteri oluşturularak şehirlerimizde insan sağlığını etkileyen zararlı gazların miktarları ve yayılım alanları hesaplanacaktır. Üretilen bu zararlı maddeleri emecek yutak alanlar artırılacak, fosil yakıt tüketen araçların kullanımı azaltılacaktır.

Sel ve taşkın dünyanın hemen her yerinde olduğu gibi ülkemizde de kolayca afete dönüşerek büyük mal ve can kaybına neden olan bir doğal tehlikedir. Selin oluşumu ve afete dönüşmesi; şiddetli yağışlarla birlikte, toprak yapısı, bitki örtüsü ve insanların çeşitli etkinlikleriyle doğrudan ilişkilidir. Sel ve taşkınlarla en etkin mücadele ise, yukarı havzalarda yapılacak sel ve erozyon kontrolüdür.

Bakanlığımız selin şehre ulaşmasını engellemek için sellerin başladığı havzalarda, 17 sel kontrol projesi hazırlamıştır.

Bizler doğal kaynaklarımızı kullanırken “yeteri kadar” ihtiyacımız kadar kullanmalıyız. Özellikle eğimli ve ormanlık alanlarda tabiatın dengesini bozacak faaliyetlerde bulunmamalıyız.

Atacağımız her adımı çocuklarımızı ve bizden sonraki nesilleri düşünerek atmalı, onlara güzel bir çevre ve yaşanabilir bir gezegen bırakmalıyız.

Türkiye Çevre Haftamızın kutlu olması dileğiyle hepinize yaşam kalitesi yüksek sağlıklı ömürler diliyorum.”

Konuşmanın ardından 125. Yıl Anaokulu öğrencilerinin dans gösterileri, atıklardan geri dönüştürülen materyallerin sergisi ve atıklardan geri dönüştürülen kıyafetlerin defilesi yapıldı. Muazzez Servet Amaratoğlu Ortaokulu öğrencilerinin folklor gösterisi sonrasında, resim şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrenciler ödüllendirildi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.