DOLAR 32,3860 -0.17%
EURO 34,7972 0.14%
ALTIN 2.430,12-0,33
BIST 9.953,990,39%
BITCOIN 2014729-2.50688%
Çankırı
19°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

145 okunma

‘İstiklâL Yolu’nu Niçin Öğrenmeliyiz?’ kitabı raflardaki yerini aldı

ABONE OL
30 Ağustos 2022 09:20
0

BEĞENDİM

ABONE OL

‘İstiklâL Yolu’nu Niçin Öğrenmeliyiz?’ kitabı raflardaki yerini aldı. Kitabın yazarı olan Dursun Cebeci kitapla ilgili önemli bilgileri gazetemize verdi.

Kitabın içeriğinden bahseden Cebeci, “Birinci Dünya Savaşı’nın kaybedilip, Osmanlı İmparatorluğu’nun fiilen sona erkesinden sonra başlayan işgaller karşısında Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde başlayan Türk Milli Mücadelesi’nin kazanılmasında İstiklâl Yolu (İnebolu- Küre- Ecevit- Seydiler- Kastamonu- Ilgaz-Çankırı-Ankara) güzergahı hayati öneme sahipti. Birinci Dünya Savaşı sonunda imzalanan Mondros Mütakeresi(30 Ekim 1918) maddelerine göre Türk Ordusu dağıtılmış ve silahlarına el konulmuştu. Hal böyle iken Mustafa Kemal önderliğinde başlayacak Türk Milli Mücadelesi’ne silah temini için İstanbul’dan kaçırılan silahlar deniz yolu ile İnebolu’ya getirilmiş, buradan da kağnılar vasıtası ile 344 km lik güzergâhta Türk kadınları tarafından cepheye ulaştırılmıştı. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasında bu denli önemli yere sahip olan İstiklâl Yolu’nun öğrenilmesi gelecek nesillere milli bilincin ve şuurun kazandırılmasında önemli yere sahip olacak.” ifadelerine yer verdi.

‘İstiklâL Yolu’nu Niçin Öğrenmeliyiz?’ kitabının oluşturuluş sürecinden bahseden kitabın yazarı Dursun Cebeci, “İstiklal Yolu’nu Niçin Öğrenmeliyiz? kitabının serüveni 2014-2015 eğitim-öğretim döneminde Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Anabilim Dalı yüksek lisans öğrencisi Dursun Cebeci’’nin dikkatini çekmiş, mevcut konunun ders kitaplarında ve müfredat da yer alıp almadığına dair yaptığı araştırmada, konunun yer almadığını tespit etmiştir. Aynı eğitim öğretim döneminde İstiklâl Yolu’nun öğretimi ile ilgili Çankırı Merkez’e bağlı 2’si özel 2’si devlet okulu olmak üzere 4 okulda 240 öğrenci ile anket çalışması yapılmış, bunun yanında yine Çankırı Merkez’e bağlı okullarda sosyal bilgiler ve tarih öğretmenleri ile çalışmalar yapılmıştır. Bir sonraki aşamada ise İnebolu, Küre, Ecevit, Seydiler, Kastamonu, Ilgaz ve Çankırı’da bölgedeki büyüklerle sözlü tarih çalışması yapılmış olup, kendilerinin bilgi hazineleri kayıt altına alınmıştır. Lisansüstü tez aşamasında İngilizce-Türkçe çeviriler, İngilizce Öğretmeni Bülent Pancarcı tarafından yapılmıştır. Yüksek Lisans Tezi tamamlanmadan önce Çankırı Merkez’deki sosyal bilgiler ve tarih öğretmenleri ile görüşlerinin alınması için bir çalıştay gerçekleştirilmiş, bu çalıştay sonunda lisansüstü tezin ana çerçevesi tamamlanmış ve 2016 yılında “Türkiye Cumhuriyeti İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük derslerinde ‘İstiklâl Yolu’nun öğretimi: (Mevcut ders kitapları, öğretmen ve öğrenci görüşleri ve çağdaş yayınlar ışığında yeni bir etkinlik paketi tasarımı) başlığı ile girdiği tez jürisinde başarılı bulunmuştur. Mevcut lisansüstü tez çalışması, Çankırı Karatekin Üniversitesi BAP-EF190615128 no’lu proje ile desteklenmiştir.” dedi.

Kitabın geniş kitlelere ulaşmasını amaçladığını belirten Yazar Cebeci, “Lisansüstü tezden akademik Kitap’a dönme serüveni, İstiklâl Yolu’nun eğitiminin daha geniş kitlelere ulaşması amacı ile başladı. Bunun yanında yıllardan Çankırı’nın Türk Milli Mücadelesi’nden itibaren ne kadar önemli bir il olduğu vurgusunun yapılmaktadır. Bu süreçte özellikle kitap’ın dizgi çalışmasında Çetin Kaptan, redaksiyon bölümünde edebiyat öğretmeni İlknur Metin’in destekleri ile Ankara’da Siyasal Yayınevinden çıkmıştır. Eserin sosyal bilgiler öğretmenleri, tarih öğretmenleri, öğrenciler ve Türk Milli Mücadelesine ilgi duyanlara hayırlı olmasını temenni ederim.” şeklide konuştu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.