DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST %
BITCOIN 2062509-2,37%
Çankırı
16°

KAPALI

16:54

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

90 okunma

Özçelik, “Çankırı zemin açısından çok şanssız”

ABONE OL
5 Nisan 2021 10:05
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çankırı’da Yeni Gün

Çankırı İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Abdullah Özçelik, Çankırı’nın zemini konusunda açıklamalarda bulundu.

Sorularımızı yanıtlayan Özçelik,

Çankırı’da olası bir depremde olay yerine intikal süresi hakkında bilgi verdi.

Zemin açısından Çankırı’nın ne durumda olduğu hakkında da konuşan Müdür Özçelik 2021 Yılının Afet Eğitim Yılı ilan edilmesi konularınada değindi.

Gerekli durumlarda bölgeye müdahale süresi nedir?

Türkiye Afet Müdahale Planının bölgeye müdahale süresi hakkında çok detaylı planları olduğunu belirten, AFAD İl Müdürü Özçelik, “Her ilin destek ekiplerinin bir olay anında kimlerin intikal edeceği. Ne kadar sürede inkar edeceği. Hangi yolu kullanacağı tamamı planlamalar içerisinde mevcut. Bizim il olarak avantajımız var. Birlik müdürlüğümüz Ankara’da biz Ankara Birlik Müdürlüğü’ne bağlıyız. Biz bunu küçük olaylarda da destek olarak çağırdık. Ortalama olarak bizim ilimize destek ekiplerin gelmesi 1 saat ile 2 saat arasında. İlk ekipler bize Ankara’dan 1 saat içerisinde gelebilir. Ama ilk iki saatte bizim ilimize destek ekipler geliyor. Müdahaleye başlamış oluyor. Tatbikatlarımızda da bunu gördük. Biz dolayısıyla ilk iki saat kendi imkanlarımızla müdahale edebilecek şekilde planlarımızı yapıyoruz. Akabinde zaten destek ekipler gelmiş oluyor. Biz bunu her yıl Türkiye Afet Müdahale Planı çerçevesinde tatbikatlarını yapıyoruz. Her çalışma gurubu kendi tatbikatını bir de genel ulusal tatbikat dediğimiz tatbikatı yapıyoruz. Her iki yılda bir de bölge tatbikatı yapıyoruz. Yani bizim destek illerimizle birlikte ortak bir tatbikat yapıyoruz. Dolayısıyla bunu her yıl düzenli olarak canlı tutmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Zemin açısından Çankırı nasıl bir konumda?

Çankırı olarak aslından zemin açısından çok şanssız bir il olduğumuza değinen Özçelik, “Zemin açısından şansızız kaderimiz diyelim. Çünkü neticede ilimiz bir çukurda kalmış. İki tarafı dağ ortasından tren yolu ve dere geçiyor. Hepsi bunu kısıtlamış durumda ve yerleşke olarak çok yanlış bir yerdeyiz. Ama zemin açısından sağlam olan yerlerimiz yok mu? Tabii ki var. Ama genel olarak Türkiye ortalamasından zemin açısından sıkıntılı durumdayız. Bu da bizim inşaat maliyetlerimizi etkiliyor. Zemine daha fazla para harcamamıza sebep oluyor. Dolayısıyla bu da konut fiyatlarını etkilemiş oluyor. Yapacak bir şey yok. Elimizde olan imkanlar çerçevesinde en iyi şekilde değerlendirmemiz gerekiyor. Hangi tarafa gelişeceğini özellikler başta söylediğim o Mikro bölgeleme çalışmasına göre yapılması teknik açıdan uygun olur. Tabii bu sadece teknik çalışmalarla olmuyor. En iyi zeminin belirlenip o tarafa doğru geliştirmek teknik açıdan belki bizim işimizi biraz daha rahatlatır” dedi.

Okullarda öğrencilerin bilinçlendirilmesi için çalışmalarınız var mı?

Bu yıl eğitim yılı ilan edilmeden önce, 2016 yılından beri Türkiye Afete Hazır Projesi kapsamında okullarımıza, iş yerlerimize, özel sektöre eğitimler verdiklerine değinen Müdür Özçelik, “Her yıl düzenli olarak ilk okullar, orta okullar ve liseye Afete Hazır Okul Projesi kapsamında eğitimlerimizi veriyoruz. Bu yıl ilaveten Afet Eğitim Yılı sebebiyle yine ayrı eğitimlerimizi okullara planladık. Bu sene pandemi nedeniyle biraz daha online eğitimleri tercih ediyoruz. EBA üzerinden online eğitim modüllerini kullanarak. Geçtiğimiz hafta öğrencilere eğitimlerimizi verdik. Tüm öğrencilerimize, velilerimize ve öğretmenlerimize yönelik eğitimlerimizi tamamladık. Eğitim verdiğimiz öğrenci sayılarımızın listesi bize gelmediği için bu 25 binlik sayıya bunlar dahil değil. Bu sayılar geldikten sonra çok çok daha yüksek bir sayıya ulaşmış olacağız. Üniversitemizle yaptığımız protokol çerçevesinde üniversite öğrencilerimize yönelikte bu eğitimleri planladık. İlimizde öğrenim gören tüm öğrencilere de bu eğitimi vermiş olacağız” şeklinde konuştu.

2020 Yılı Afet Farkındalık yılında neler yapıldı?

2020 Afet Farkındalık yılı idi. Aslında 2019 Yılının yarısında başladı. Ve her ay bir etkinlik planlandı. Afet Farkındalığını artırmaya yönelik bir yıldı. Ancak 2020 yılında afetler yoğun yaşandığı için bu etkinlikten ziyade afetler bu farkındalığı artırdı. Afet Farkındalık yılı kapsamında STK’larımızla, basın organlarımızla, gönüllülerimizle her ay bir etkinlik planlandı. İşte hastane denetimleri, tehlike avı, afet çantası, yangın eğitimi gibi her ay bir tema üzerinde çalışarak afet farkındalığını artırmaya yönelik projeler geliştirdik” dedi.

2021 Yılı Afet Eğitim Yılı ilan edildi.

20 Kasım 2020 tarihinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “2021 Yılını Afet Eğitim Yılı ilan ettik” dedi.

Afet Eğitim Yılı için ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?

2021 Afet Eğitim Yılı da aslında 2020 Afet Farkındalık yılının devamı. Önce Farkındalığı afetlerin her an olabileceğini. Afetlerden her an etkilene bilecek maddi ve can kayıplarını ön plana alıp insanların biraz bakış açısını bu tarafa çekmekti amacımız. 2020 Dediğim gibi afetlerin yoğun yaşanmasıyla bu ister istemez çekildi. 2021 Yılında da afet anında nasıl davranılacağına veya afet öncesinde ve sonrasında nasıl davranacağımızda bu eğitimlerle vatandaşlarımıza anlatmak hedeflendi. Afet eğitim yılının da amacı bu…

Özellikler toplanma alanlarımız. Hep söylüyoruz afet farkındalığı evet deprem olabilir. Deprem olduğu zaman etkileri olabilir bunları konuşuyoruz. Toplanma alanı nedir ne işe yarar biz toplanma alanını nasıl öğrene biliriz? Öğrensek ne yaparız? Bunları eğitimlerimizde anlatmak istiyoruz. Veya toplanma alanına geldikten sonra Şimdi biz geçtiğimiz yıl yaşadığımız afetlerde de bunu gördük. Bunu yaşama fırsatımız oldu. Şunu özellikle vatandaşlarımıza o an anlatmak çok zor. AFAD’ın yaptığı işler ve yardımlar var veya başka kurumların yaptığı işler ve yardımlar var. Vatandaşlarımız bunu önceden de bilirse afet anında biraz daha kaos ortamını azaltmış oluyor. Amacımız sadece afet öncesinde ne yapacağını anlatmak değil. Afetin anında ve sonrasında da anlatmak ve can güvenliğini sağladıktan sonrada ne yapacağını anlatmak. Özellikle enkaz anın veya evini hasarlı binayı terk etti. Veya evi yıkıldı sağ kurtuldu. Ondan sonra vatandaşımız ne yapacak onu da anlatma amacımız. Vatandaşlarımızı biraz daha rahatlatmak. Bu eğitimlerinde amacı budur” diye konuştu.   

Haber: Burak Kaya

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.