DOLAR 32,2792 0.01%
EURO 35,0050 -0.24%
ALTIN 2.476,310,42
BIST 10.544,412,17%
BITCOIN 21450040.63123%
Çankırı
12°

KAPALI

SABAHA KALAN SÜRE

104 okunma

Turizmciler Radyo Evi’ni keşfetti

ABONE OL
27 Mayıs 2022 17:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çankırı Karatekin Üniversitesi Ilgaz Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu Ferit Akalın Radyo ve İletişim Evi’ni görmek üzere “Turizmciler Yeni Yerler Keşfediyor” etkinliği düzenledi.

Ilgaz Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu Turizm Rehberliği Bölümü 3.sınıf öğrencileri Doç.Dr.Ayhan Dağdeviren başkanlığında Ferit Akalın Radyo ve İletişim Evi’ni ziyaret ederek yetkililer bilgi aldı.

Bu tür gezilerin turizm bölümü öğrencilerine uygulamalı olarak yapılan çalışmaların çok iyi sonuç verdiğini belirten Ilgaz Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç.Dr.Ayhan Dağdeviren “Fırsat buldukça bu tür geziler düzenleyerek öğrencilerimizin  yeni yerler keşfederek bir gezgin gibi yetiştirilmesi hem yerel hem de ulusal turizm önemli katkı sağlayacaktır ” diyerek konuştu.

Çankırı’da bulunan  Ferit Akalın Radyo ve İletişim Evi’ni tanıma fırsatını yakalayan üniversite öğrencileri, bu ilginç yapıyı görmelerinin mutluluğunu yaşadı.

Ferit Akalın Radyo ve İletişim Evi

Ferit Akalın isminde eski bir Çankırılı mucitin radyo merakı ve Çankırı’da ilk televizyon antenlerini kurmaktan, radyo sinyalleri ile uzaktan kumanda ile stadyumda araç yürütmesine varan macerası müze ile kayıt altına alınmıştır. Koleksiyonunu Çankırı Belediyesi’ne bağışlaması, Sarıkadı Konağı’nın restore edilerek konağın Radyo ve İletişim Evi’ne dönüştürülmesine 2016 yılında karar verilmiştir. Ferit Akalın’ın radyo koleksiyonunu bağışlamasının ardından, Belediye’nin yıllar içinde derlediği basılı ve sözlü kaynakların da katkısı ile müze şeklinde içeriği oluşturulmuştur. Radyo koleksiyonunun yanı sıra  Belediyenin Dr. Rıfkı Urga Çankırı Araştırmaları Merkezinde oluşturulan arşivden de yararlanılmaktadır. Aynı zamanda bu arşivi beslemeye de devam etmektedir. Mekanın  kuruluş çalışmaları esnasında yapılan sözlü tarih kayıtları, belgesel çekimleri ve ulusal arşiv taramaları müze koleksiyon ve arşivinin sürdürülmesine büyük katkı sağlamaktadır.

Mekanın temel amacı; iletişim araçlarının hızlı değişimi içinde tarihsel gelişimini insan hikâyeleri ile anlatmaktır. İletişim temasını Çankırı yerelliğini öne çıkararak merkeze alan arşivleri, hikâyeleri ve belgeleri ana unsur olarak tercih edilmiştir. Öte yandan iletişimin evrensel gelişimini ve motiflerini dünya ve Türkiye bağlantılarını bütünleyen bir senaryo ile ele alınmıştır. İletişim teması, yaşayan ve nefes alan etkileşimli uygulamalar ile ziyaretçilerle buluşmuştur. Bu anlamda koleksiyonu, objesi iletişim olan bir müzenin senaryosu yoğunluklu olarak etkileşimli, interaktif uygulamalar ile geliştirilmiştir. Ziyaretçiler, doğal bir atölye ortamı ile sergilemeyi iç içe yaşamaktadır. Mekan, ziyaretçisinin de kullanıcı olduğu iletişim araçlarına da sahiptir. Ziyaretçi, burada radyo yayını yapabilir, mektup yazabilir, kartpostal gönderebilir ve daha birçok etkileşimli iletişim medyasını deneyimleme imkânını yaşayabilir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP