DOLAR 32,1342 -0.13%
EURO 35,1668 0.02%
ALTIN 2.475,670,33
BIST 10.158,63-0,15%
BITCOIN 21297576.14672%
Çankırı

KAPALI

SABAHA KALAN SÜRE

120 okunma

Çankırı Avantajlı iller arasında, destek oranı sabit % 65

ABONE OL
29 Mayıs 2020 09:36
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Biçerdöver, kendi yürür tarım araçları ve tarımsal amaçlı drone şimdi destek kapsamında

IPARD II programı kapsamında 11 Mayıs tarihinde 9. çağrı ilanını yayınlayan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme sektöründe arıcılıktan kırsal turizme, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğinden yenilenebilir enerjiye kadar geniş bir yelpazede Çankırı’da % 65 hibe desteği sağlıyor.

Seracılık ve mantar yetiştiriciliği geliştirilebilir bir sektör olarak görülüyor.

Çankırı’da Yeni Gün

Çankırı’da tarımsal makine ekipmanların modernizasyonu TKDK ile birlikte anılmaktadır. Geçmiş yıllarda bitkisel üretim sektöründe özellikle tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği yapmak üzere ciddi sayıda çiftçi IPARD desteklerinden faydalanarak traktör ile birlikte kullanılan ve tarımsal üretim için zorunlu birçok makine ve ekipmana sahibi oldu. Hayvancılık sektöründe desteklenen yem hazırlama ekipmanlarından farklı olarak bitkisel üretim sektöründe tıbbi ve aromatik bitkiler, süs bitkileri, fide ve fidan üretimi ile mantar yetiştiriciliği alt sektörleri için uygun makine ve ekipmanlar desteklenmekte. Tüm bu destekler 11 Mayıs’ta yayınlanan çağrı kapsamında da yerini koruyor. Ağırlıklı olarak aspir ve karabuğday yetiştiriciliği için makine ve ekipman talebi yapılan tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği alt sektöründe bu bitkilerin yanında; fesleğen, nane ve maydanoz başta olmak üzere TKDK’nın web sitesinde yer alan tıbbi ve aromatik bitkiler listesindeki herhangi bir ürünü ya da bu ürünlerden birkaçını üretmeye yönelik sunulacak projelerde de yine tarımsal makine ekipmanların alınması mümkün. Yine Çankırı İl Koordinatörlüğü tarafından Şabanözü ilçesinde desteklenen ve günlük 1 tonun üzerinde üretim yapan bir kültür mantarı yetiştiriciliği tesisi de bulunuyor. Ayrıca uygun bitkiler için 2 hektara kadar sera yapımı da hibe desteği alabiliyor. Tarımsal makine ekipmanlarının yenilenmesi konusunda Çankırı, ülkemizde en fazla projenin desteklendiği iller arasında yer almakla birlikte seracılık ve mantar üretimi için aynı durum söz konusu değildir. Özellikle genç çiftçi ve yatırımcıların bu alanlar üzerine yoğunlaşmaları faydalı olacaktır.

Arıcılar arazide ihtiyaç duydukları enerjiyi güneşten sağlayabilir.

IPARD II programı kapsamında yenilebilir enerji yatırımları her sektör içinde işletmenin kendi ihtiyacını karşılamak üzere desteklenmektedir. Örneğin seracılık yapmak isteyen bir çiftçi ya da besicilik yapan işletme sahipleri tesisleri için gerekli olarak enerjiyi üretmek amacıyla güneş enerjisi, rüzgar enerjisi ya da biyogaz tesisi planlayabilir, bu projeleri uygun görüldüğünde tesis için gerekli inşaat işleri ve makine ekipman desteği alımı hibe desteğinden faydalanabilir. Bu yatırımlar dışında bir yatırımcı herhangi bir doğal kaynaktan elektrik üretimi yaparak yenilebilir enerji üretmek istiyorum dediğinde de hibe desteğinden faydalanabilir. Her iki durumda da yatırımcılar ilgili kurumlardan izinleri almak ve bağlantı anlaşmasını TKDK’ya sunmak zorunda.

Arıcılık söz konusu olduğunda ise kişiler arılık faaliyetleri kapsamında kullanmak üzere en fazla 3 kW kapasiteli Off-grid sistemler destek kapsamında kabul edilmekte. Arıcılık projesi hazırlayan bir üretici kovan, bal süzme makinesi ve polen kurutma makinesi gibi bal üretiminde gerekli makine ekipmanların yanında karavan, bal sağım çadırı, arıcı barakası gibi malzemelerde alabilir. Tüm bu araç gereç için ihtiyaç duyacağı enerjiyi üretmeye yönelik 3 kW’tı geçmemek üzere güneş paneline de projesinde yer verebilir. 

Katma değerli ürünler listesinde Çankırı’nın adı var: Kaya Tuzu

Zanaatkârlık ve yerel ürün işletmeleri sektörü et, süt işleme, unlu mamuller, meyve ve sebze işleme, hamur işleri gibi birçok başlık desteklenmektedir. Kurumun web sitesinde yayınlanan katma değerli ürünler ve zanaatkarlık listelerinde yer alan herhangi bir ürüne yönelik üretim yapmak isteyen yatırımcılar hibe desteği için proje başvurusunda bulunabilecekler. Zanaatkarlık listesinde yer alan ahşap oymacılık işleri kapsamında Eldivan ilçesinde destek alan bir işletmeye ait haberler TKDK’nın Kırsal Kalkınma dergisinin 20. sayısında kendine yer buldu. Öte yandan Katma değerli ürünler listesinde Çankırı’nın en önemli yerel ürünlerinden biri olan ve adı Çankırı ile özdeşleşmiş bir ürün olan Kaya Tuzu da yer almakta. Kaya tuzunun işlenmesi ve katma değerli ürün haline getirilmesine dönük üretim tesisleri de destek kapsamında hibeden yararlanabilecek.

Çankırı’nın tanıtımı ve Turizm’i geliştirmek için önemli bir araç: Kırsal Turizm

Kaya tuzu Mağarası, Taş Mescit gibi tarihi yerlerinin yanında Ilgaz, Eldivan ve Bayramören gibi doğal güzelliklere ev sahipliği yapan Çankırı kırsal turizm başlığı altında sunulan destek ile birçok yatırım yapılabilir. Konaklama tesisleri (otel), yeme içme tesisleri (lokantalar, kafeler), hobi bahçeleri ilk bakışta akla gelen temel yatırımlar olarak dikkat çekmekte. Otel, Lokanta gibi yatırım yapmak isteyenler için inşaat işleri, tesis içerisinde masa sandalyeden mefruşat işlerine kadar tüm yatırımlar için proje başvurusu yapılabilir. Bu alanda hibe desteği alan birçok projede Çankırı’da hayata geçti.

IPARD kapsamında üretici örgütlerine çeşitli ayrıcalıklar sağlanıyor.

Yerel tarımsal işletmelerin ortak ihtiyaçları karşılamak üzere IPARD II programında Makine parklarının kurulması da destek kapsamına alınmıştır. Bitkisel üretim başlığı altında her çiftçi bireysel ihtiyaçlarını karşılamak üzere tarımsal makine ve ekipman alımı için bireysel olarak başvuru da bulunabilmektedir. Bununla birlikte biçerdöver, drone veya kendi yürür tarım makineleri gibi makinelerin tek bir çiftçi tarafından alınması hem ekonomik olarak zorlayıcı bir durum olmakta hem de kullanımı verimli olmamaktadır. Öte yandan çiftçinin ekonomik değeri yüksek olan makinelere erişimini kolaylaştırmak adına Makine parkları sektörüne sadece üretici birliklerinin başvuru yapmasına imkân tanınmıştır. Başvuru yapacak üretici birliği kendi bölgesinde çiftçinin ihtiyaç duyduğu makineleri belirleyerek bu makine ekipmanların alımı için proje başvurusunda bulunacaktır. Biçerdöver, traktör, kendi yürür hasat makineleri gibi birçok makine bu başlıkta hibe desteği kapsamındadır.

Çankırı Avantajlı iller arasında, destek oranı sabit % 65

TKDK tarafından yayınlanan 9. çağrı kapsamında söz konusu sektörlerde destek oranı % 55 ile % 65 arasında değişmektedir. Bununla birlikte Çankırı’nın da arasında bulunduğu 15 ilde bu sektörde yapılan proje başvurularında başka herhangi bir kritere bakılmaksızın destek oranı % 65 olarak uygulanacaktır. Destek oranına ek olarak yapılacak inşaat işleri ve makine ekipman alımlarında KDV muafiyeti uygulanacak, bu durum destek oranının daha yüksek olmasına imkân vermektedir.

TKDK Yardım masası hattı 444 85 35

Desteklenecek sektörler, başvuru koşulları gibi IPARD programı hakkında bilgi almak isteyenler TKDK’nın web sitesi www.tkdk.gov.tr adresini ziyaret edebilir yada 444 85 35 nolu yardım masası hattını arayabilir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.