DOLAR 32,4672 0.05%
EURO 34,8003 -0.13%
ALTIN 2.433,02-0,07
BIST 10.082,771,69%
BITCOIN 20677060.50284%
Çankırı
19°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

109 okunma

Çankırı’da kavun üretimi yüzleri güldürdü

ABONE OL
13 Ağustos 2020 10:28
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Gamzeli, “Pandemi sürecinde üreticinin değeri anlaşıldı”

Çankırı’da Yeni Gün

Çankırı’da yetiştirilen ve lezzetiyle öne çıkan kavun, tezgahlardaki yerini aldı.

Türkiye’nin önde gelen kavun üretim merkezleri arasında bulunan Çankırı’da yaklaşık 40 bin dekar alanda kavun yetiştiriliyor. Çankırı Türkiye genelinde kavun ekimi bakımından beşinci, üretim olarak sekizinci sırada yer alarak yıllık ortalama 60 bin ton kavun üretiliyor. Pek çok şehre gönderilen Çankırı kavunu, vazgeçilmez bir beğeniyle tüketiliyor.

Ağustos ayının başlarında tezgahlarda yerini alan Çankırı kavunu Eylül ayının son günlerine kadar tezgahlardaki yerini koruyor.

Yaz aylarının vazgeçilmez meyvesi kavun genellikle Kızılırmak yöresinden geliyor ve ilk hasat 10 dilim kavun çeşidinden alınıyor. Üreticiler, 10 dilim kavun hasadının erken başlayıp erken bittiğini, bu sürecin

3 haftalık bir dilimde gerçekleştirildiğini aktardı.

Çankırı’dan kavun isteği en fazla olan bölgelerin başında Karadeniz ve İç Anadolu bölgesi yer alıyor.

Çankırı Ziraat Odası Başkanı Nejat Gamzeli, “Üreticimiz kavun yetiştiriciliği konusunda tecrübeli ve bilgi sahibi.Tüketici ve üretici bu sene kavun için memnun. Kavun üretimi oldukça meşakkatlidir. Ekimi, çapası ve hasatı oldukça zordur. Fiyatlar pazarda 3 lira civarında değişiyor.Toprağımızın çorak ve tuzlu olmasından dolayı kavunlarımızın değişik bir aroması var. Bu çeşit bal kavun diye bilinir’’ dedi.

Gamzeli yaptığı açıklamada, ”Dört çeşit kavunumuz var Kırkağaç(oval), Dalaman(yuvarlak), Altınbaş ve on dilimli dediğimiz yuvarlak hafif basık kavunlarımız var.Genelde On dilim ilk pazara inen kavunumuz. Kırkağaç dediğimiz kavunumuz uzun yollara daha rahat gidebiliyor. Eylül ayının sonuna kadar tezgahlarda yerini korur. Bu tür kavunlarımız ve bir de kışlık kavunlarımız var. Muhafaza edildiğinde kış boyu rahatlıkla tüketilebilir’’ dedi.

‘’Pandemi sürecinde üretimi bırakmadık’’

Gamzeli, “Hükümet çiftçilere izin verdi biz de pandemi sürecinde üretimi bırakmadık. Ekimlerimiz

ilaçlamalarımız ve bakımlarımız için verilen müsadeler ile üretimimiz hiç durmadı. Çiftçilere ücretsiz tohum desteğiyle “ekilmeyen hiç bir yer kalmasın” başlığında pandemi sürecinde de hiç durmadan ekime devam ettik’’diye konuştu.

Kızılırmak sulama projesi

Gamzeli sözlerine şu şekilde devam etti:

“Tımarlıdan başlayıp Çorum sınırına kadar giden Kızılırmak için başlatılan projede sulama sistemleri kullanılarak hem çiftçimize destek olup hemde tüm vatandaşlarımıza hizmet etmek amacıyla hizmet vermekteyiz. Çankırı’dan Bayat yoluna döndüğümüzdeki sınırımıza kadar sulama sistemleri başlatılarak arazilerin verimi arttırıldı. Bu hizmette ürün fiyatını düşürerek tüketiciye de destek sağlamayı planlıyoruz. Ayrıca 27 bin dönüm çeltik arazimiz var. Çatalırmak, Karadayı ve Arıca köylerimizde tarlalarımızda resmi olarak ekili çeltik üretimimiz var. Geçen seneye göre 700 veya 800 kg civarında ürün elde ettik. Bu sonuç Türkiye genelinde diğer İllere göre ortalama bir başarıdır. Mutlaka Çankırı kavununu, bu güzel lezzeti, tatsınlar ve sofralarına koysunlar. Vatandaşlarımıza misafirliğe ziyarete gittiklerinde veya evlerine kavun karpuzla gidilmesini öneriyorum. Hem sağlıklı hem de milli ekonomiye, yani çiftçimize destek olmalıyız.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.