pet shop Kedi maması Köpek maması
DOLAR 27,3127 0.24%
EURO 28,7117 -0.35%
ALTIN 1.646,58-0,99
BIST %
BITCOIN 7151560,17%
Çankırı
19°

AÇIK

05:23

İMSAK'A KALAN SÜRE

140 okunma

“Hayvana eziyet insanlık suçudur”

ABONE OL
2 Şubat 2021 10:18
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çankırı’da Yeni Gün

Şabanözü’nde silahla vurularak ölüme terkedildiği belirtilen köpek hakkında İYİ Parti Çankırı Gençlik Kolları İl Başkanı Özgür Çubuk açıklama yaptı.

İYİ Parti Çankırı Gençlik Kolları İl Başkanı Özgür Çubuk tarafından konu ile ilgili yapılan açıklamada, “23 Ocak 2021 Cumartesi günü Çankırı ili Şabanözü ilçesi Karakocaş Köy’ünde yavruların önünde silahla vurularak ölüme terk edilen bir sokak hayvanımızın olduğu tarafımıza iletildi. Olay ilgili araştırma yaptığımızda görgü tanıkların anlattığı ve olayın içler acısı fotoğraflarını inceledikten sonra bu vicdansızlığı yapan Y.K ,P.K. isimli şahıslar olduğu görgü tanıklarının şahitliği ile gün yüzüne kavuşmuştur.

İyi parti Çankırı Gençlik Kolları Il Başkanlığı olarak bu kişilerin en büyük cezayı alması için tüm imkanlarımızı seferber edecez tüm hayvan severleri ve hayvan koruma derneklerini bu konuda sağduyulu olmaya davet ediyoruz. Bu kişiler engellenemezse devamı gelecek çünkü Halihazırda  yasalarımız sahipli hayvanı bir “mal” olarak kabul ediyor. Bir başkasının kasıtlı olarak sahipli bir hayvana zarar vermesi durumunda ancak şikayetçi edilirse “mala zarar verme” suçu kapsamında dava açılmakta. İlgili suça verilen ceza miktarı 800,00-TL para cezası. Ve bu hüküm de açıklanmıyor, ancak 5 yıl içerisinde yeni bir kasıtlı suç işlenmesi durumunda hüküm açıklanarak yargılamaya devam edilebiliyor. Bu hayvanın sahipli olduğu iyi ihtimal, hayvanın bir sahibi yok ise bu durumda şikâyet etme hakkı bulunan kimse de olmadığından yargılama ve ceza söz konusu olmuyor.

Ancak ihbar edilmesi durumunda Kabahatler Kanunu’na göre cüzi bir idari para cezası kamu borcu olarak tahakkuk ettiriliyor. Yaptırımların bu derece yetersiz olduğu yasal düzen devam ederken hayvanlara tecavüz edildiği, öldürüldüğü, dövüştürüldüğü, korumasız ortama terk edildiği kamuoyunun gündeminde. Hayvana şiddet, şiddet sarmalının ilk adımını oluşturuyor. Hayvanlara yönelik kötü muamelede bulunan bireyler, diğer suçların da olası failleri. Ekseriyetle kontrol düşkünü, hayata karşı intikam alma duygusu taşıyan, saldırganlık eğilimi taşıyan sadist kimseler. Öncelikle caydırıcı, suç işlendikten sonra da pişmanlık uyandırıp rehabilite etme amacına yönelik suç – cezalar düzenlenmesi gerekmektedir. Hapis cezasına mahkûm edilenlerin yüzde 74’ünün, hayvana karşı zulümde bulunduklarına dair raporlama yapıldığı bilinmektedir. Kasten öldürme ya da cinsel suçlardan yakalanan bireylerin çok büyük oranı bu suçu işlemeden önce hayvanlara şiddet uygulamıştır. İngiltere Adalet Bakanlığı’nın verilerine göre, son 10 yılda işledikleri suçlar nedeniyle yakalanan 16 katil, 27 çocuk tecavüzcüsü ve 97 işkencecinin hepsi, öncesinde hayvana karşı şiddet uygulamıştır. Evinde şiddete maruz kalan çocuklar, hayvana karşı şiddet uygulamaya meyil göstermekteler.Ülkemizde, hayvana şiddet eylemlerinin, 2004 yılında yürürlüğe giren kanun kapsamında suç değil, kabahat olarak nitelendirilmesi, hayvana fiziksel ya da cinsel şiddet uygulayan faillerin idari para cezası ile kurtulmaları, ülkemizde yaşanan şiddet içerikli suçların da artmasına öncülük etmektedir. İlk etapta, daha korkak olan faillerin kolayca şiddet uygulayacağı hayvanlara yönelmeleri sonrasında, caydırıcı bir yaptırım uygulanmadığı için insana, topluma karşı suçlar işlenmesi yönünde cesaret sahibi oldukları görülmektedir. Hayvan haklarını her türlü ideolojik değerlendirmeden bağımsız, siyaset üstü tutması gereken yasama organı, ivedilikle yasa değişikliğine giderek caydırıcı önlemler almak durumundadır.Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan yasa tasarısı ile mevcut durumda yapılması istenen değişikliklere gelince, bir hayvan neslini yok etme, hayvanı öldürme, dövüştürme, hayvana acımasızca ve zalimce eylemlerde bulunma, hayvanların cinsel istismarı, kaçak avcılık, kabahat olmaktan çıkartılıp suç olarak ceza yasalarında tanımlanmalıdır.

Hayvanlara yönelik fiillerin cezalandırılmasında sahipli sahipsiz hayvan ayrımına son verilerek, fiillere uygulanacak cezalar ekonomik değil, hürriyeti bağlayıcı nitelik taşımalıdır. Eğer ceza miktarı 2 yıldan daha fazla belirlenmez ise erteleme, hükmün açıklanmasının geri bırakılması, para cezasına çevrilme gibi pişmanlık sağlamayacak sonuçlar çıkacaktır” ifadelerine yer verildi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.