DOLAR 32,1953 -0.04%
EURO 35,0296 -0.02%
ALTIN 2.508,790,34
BIST 10.739,570,90%
BITCOIN 22412104.62563%
Çankırı
17°

HAFİF YAĞMUR

03:29

SABAHA KALAN SÜRE

Şamasas, “Can güvenliğimizin olmadığı bir eğitim sistemini kabul etmiyoruz”
284 okunma

Şamasas, “Can güvenliğimizin olmadığı bir eğitim sistemini kabul etmiyoruz”

ABONE OL
10 Mayıs 2024 16:50
Şamasas, “Can güvenliğimizin olmadığı bir eğitim sistemini kabul etmiyoruz”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çankırı’da Yeni Gün
İstanbul’da okuldan uzaklaştırılan yabancı uyruklu bir öğrencinin okul müdürü İbrahim Oktugan’ı öldürmesinin ardından eğitim sendikaları tüm Türkiye’de olduğu gibi Çankırı’da da tepkilerini ortaya koydu. Bu kapsamda Karatekin Parkında Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası Çankırı Temsilciliği tarafından basın açıklaması gerçekleştirildi.
Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası Çankırı Şube Başkanı Murat Şamasas, “Dünyanın en güvenli mekanları olması gereken okullar, Türkiye’de şiddet sarmalının kucağına itilmiştir” dedi.
İstanbul Eyüp Sultan’daki özel bir lisede silahlı saldırı sonucu bir eğitimcinin yaşamını yitirmesinin okullardaki güvenlik sorunun geldiği noktayı gösterdiğini belirten Şamasas, “Okuluyla, öğretmeniyle ve müdürüyle yaşadığı sorunlar nedeniyle, yönetmelikler çerçevesinde okuldan atılan Iraklı bir öğrenci, 5 ay önce atıldığı okula silahla girmiş ve okul müdürünü makam odasında kurşun yağmuruna tutmuştur. Silahlı saldırı sonucunda ağır yaralanan okul müdürü İbrahim Oktugan, ne yazık ki ağır yaralı olarak kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmiştir.” İfadelerinde bulundu.
Hiçbir yöneticinin samimiyetine ve ciddiyetine inanmadıklarını dile getiren Şamasas, öğretmenlik mesleğini küçümseyen yönetim zihniyetinin, öğretmenlerin hakkını gasp eden iktidarın ve eğitim emekçisini aşağılamaya çalışan mülki amirlerin öğretmenlere karşı işlenen suçların azmettiricisi olduğunu vurguladı.
Eğitim emekçilerinin hor görülmesini ve canlarının hiçe sayılmasını kabul etmediklerini vurgulayan Şube Başkanı Şamasas, “ Anayasaya göre her öğrencimizin eşit, adil ve bedelsiz alması gereken bir kamu hizmeti olan eğitim alanı, devlet okullarının niteliğini ve niceliğini yetersiz bırakıp sermayeye kâr kapısı yapılmasaydı, her önüne gelenin eğitim kurumu açmasına zemin hazırlanmasaydı, özel okulların güvenliğinden eğitimine kadar her faaliyetini “Sen benim Bakanlığıma bağlısın ve ülkenin geleceği senin kasanın içinden daha önemli” diyecek bir zihniyet olsaydı bugün İbrahim Oktugan öğretmenimiz yaşıyor olacaktı. Bu tabloyu kabul etmiyoruz. Bu ülkeyi kuran Başöğretmen, eğitim emekçilerine gelecek nesilleri emanet edecek kadar çok güveniyordu. Bu ülke, dünyada bir başöğretmen’in kurduğu tek ülke. Daha yeni kurulmuş bir Cumhuriyet iken bile sanayi, demokrasi ile eğitimin ülkenin kalkınması için eşdeğer tutulduğu bir ülke. Şimdi bu ülkede eğitim emekçilerinin hor görülmesini, emeğinin ve hatta canının hiçe sayılmasını kabul etmiyoruz! Bizler Başöğretmenin eğitim neferleriyiz; kendi değerimizi biliyor, itibarımıza, haklarımıza, canımıza, canımızın parçası olan öğrencilerimize sahip çıkıyoruz” dedi.
Öğretmene saygının hala ülkenin en önemli sorunlarından biri olduğunun altını çizen Şamasas, şiddet olaylarına karşı acil atılması gereken adımları şu sözlerle dile getirdi; “Öğretmenin emeğine, canına, fikrine, haklarına saygı duyacaksınız; bunu öğreteceğiz. Birlikteliğimizle, örgütlülüğümüzle, dayanışmamızla, bilincimizle, gür sesimizle alanlarda, en iyi yaptığımız şeyi yaparak size ‘ders’ vereceğiz.
Eğitim-İş olarak altını çiziyoruz: Okulda şiddet olaylarındaki korkutucu tırmanışı engellemek için atılması gereken acil adımlar vardır. “Eğitimde şiddet yasası acilen çıkarılmalıdır. Failler toplumun vicdanını rahatlatacak ve yeni olaylar açısından caydırıcı olacak şekilde cezalandırılmalıdır. Özel ya da devlet okulu ayırmaksızın, tüm okulların güvenliği derhal sağlanmalıdır. Devleti yönetenler hem devlet okullarını güvenli hale getirmeli, kadrolu güvenlik personeli atamalı ve giriş kapılarına dedektörler koymalıdır. Özel okullarda da aynı güvenlik önlemlerinin alınması şart koşulmalı ve bu konuda sıkça denetim yapılmalıdır. Ahlak bekçiliğine soyunan RTÜK’ün, toplumsal şiddeti başlıca gündemi haline getirip, mafya ve suç temalı TV yapımlarını denetlemesi sağlanmalıdır. İçine bin bir tane gereksiz ve hatta zararlı içerik doldurulan müfredat yerine, şiddetin çağdışı ve yanlış olduğunu öğreten, toplumsal yaşam dersleri içeren programlar hazırlanmalıdır. “
Kendilerinin ve öğrencilerinin canından endişe ederek okula gitmek istemediklerini dile getiren Şamasas, “Can güvenliğimizin olmadığı bir eğitim sistemini kabul etmiyoruz. Artık yeter! Yaşamak istiyoruz, eğitimde adalet istiyoruz” sözleriyle açıklamasını tamamladı.
Muhabir: İlhan Onay

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.