DOLAR 32,4431 0%
EURO 34,8219 -0.09%
ALTIN 2.434,45-0,01
BIST 10.082,771,69%
BITCOIN 20810031.24946%
Çankırı
19°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

115 okunma

‘TOKİ dediler fabrika çıktı”

ABONE OL
16 Ağustos 2021 17:03
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çankırı Süleymanlı Köyü sınırları içerisinde Milli Emlak Müdürlüğü tarafından köylülerin kullanımına sunulan 180 dekarlık tarla 2016 yılında çiftçilerin kullanımından Toplu Konut İdaresi’ne bedelsiz olarak devredilmiş. Başka kişlere devredilmeyecek şekilde verilen arazi köylülerin iddiasına göre 2019 yılı sonunda özel bir şirkete satılarak arazi haline dönüştürüldü.

Süleymanlı Köyü Muhtarı Orhan Akyol dahil kimsenin olayla ilgili haberi olmaması, araziye dönüştürülen tarlaların ÇED raporuna gerek yoktur yazısının köye gelmesi ile ortaya çıkıyor. Köy Muhtarı Orhan Akyol, 180 dönüm tarlanın araziye dönüştürüldüğünü belirterek, ” Köy içinde kalan tarlalar bi karar ile arazi olmuş. Bununlada yetinilmeyerek parsellenmiş. Köylümüzden TOKİ yerleşkesi yapılacağı denilerek ekimleri durdurulan tarla bir şirkete satılarak tuz fabrikası yapılacağını öğrendik. Yapılanlar tamamen usulsüz. Bu yerlerde yıllarca hayvanlarımız otladı. Köyümüzde yaklaşık 4 bin küçükbaş ve 400 civarında büyükbaş hayvan kayıtlı bir şekilde bulunmakta. Biz alınan kararı öğrenir öğrenmez hemen itiraz ettik. Mahkemeye başvurduk. Süreç devam etmesine rağmen şirket parsellerden 2 tanesini çevirmiş. Neden yaptınız dediğimizde ise arazi bizim tapulu malımız cevabını aldık. Çalmadığımız kapı, gitmediğimiz Çankırı siyasetçisi kalmadı. TOKİ’ye devredilirken başkasına satılamaz şerhi olmasına rağmen ne değişti. Satılan araziden Karakışla Mahallesi’nde bulunan köy sakinlerimiz hayvanları geçiriyor, otlatıyor. Yol tamamen kapanmış vaziyette. Yetkililerden bir an önce çare bekliyoruz.’’ diyerek arazilerine tekrar tarla vasfı verilerek köy alanında kalmasını istediler.

Köyümüz fakir, gelirimiz yok

Bir grup köy sakini ile arazileri dolaşarak basın mensuplarına bilgi veren Muhtar Orhan Akyol, ”Köyümüz fakir, gelirimiz yok. Vali’den, Milletvekillerinden, siyasi partilerden ve Cumhurbaşkanımızdan yardım talep ediyoruz. Köy yaşam alanımız tükenmek üzere. Tek gelir kapımız hayvancılık ve tarım. Malum şirket zengin bir sürü avukat tutabilirken biz zor güç bir avukatla kendimizi savunabiliyoruz. Avukatımızda elinen gelenin fazlası bir şekilde uğraşıyor. Köyümüzün hali içler acısı. Belediye geldi köy arazimizin yakınına şehir çöplüğü alanı ilan etti, birileri geldi köyün diğer tarafında fabrika kurmaya çalışıyor. yol kenarına kaldığımız için en değerli araziler başkalarına verildi fikrimiz dahi sorulmadı. Sürekli olarak bizim arazilerimiz üzerinde planlar yapılıyor. Tapu iptal davası açtık. Eğer buraya tuz fabrikası açılırsa hayvancılık ve tarım tamamen bitme noktasına gelecektir. Adamlar kimseyi dinlemiyor. Adeta devlet bizim der gibi hareket ediyorlar. Aç kalınca bu köylü ne yapsın. Çalsın mı? Hırsızlık mı yapsın? sesimizi duyurmak istiyoruz.” dedi.

Süleymanlı köyü muhtarı Orhan Akyol ve köylüler, köyleri sınırları içindeki hazine arazisinin uydu kent yapılması için TOKİ’ye verildikten sonra projenin iptal edilip tuz fabrikası yapılması için Çankırı’dan özel bir firmaya verilmesine tepki gösterdi.

Beton direkler dikildi

Muhtar Akyol, Çankırı Valisi ve milletvekilleriyle görüştüğünü ancak bir sonuç alamadığını söyledi. 2016 yılında Çankırı’da uydu kent yapılması için merkeze bağlı Süleymanlı köyü yakınlarındaki hazine arazisi TOKİ’ye tahsis edildi. Ancak aradan geçen 5 yılda bölgeye ne uydu kent yapıldı ne de bir çalışma. TOKİ’ye verilen arazinin de Çankırı merkezli özel bir firmaya verilerek tuz fabrikası yapılacağını öğrenen köy muhtarı olayı yargıya taşıdı. Mahkemelik olan olayda, mahkeme kararı vermeden firma çalışmalara başladı. Zemin etüdü yaklaşık 4 ay önce yapılan bölgede, araziye tel örgü ile çevirmek üzere .

Muhtar Akyol, ”Burası 180 dönüm arazi. Daha büyüktü, bir kısmı Toprak Mahsulleri Ofisine verildi, bir kısmı Göç İdaresine verildi. Kala kala bu arada 180 dönüm yer kaldı. Diğer köyün civarına dokunma yok ama her şey Süleymanlı için. Her şey Süleymanlı’ya geliyor. Ve benim köyümde hiçbir yardım yok. Köyümün içinde parke taşları yarım. Yıl 2021. Cami avlusunda parke taşım yok. Mezarlık yolum berbat. Köy içi berbat. Süleymanlı köyüne de yazık. Biraz köyün hakkını koruyalım. Ben devlet büyüklerimizden bunu istiyorum.” ifadelerini kullanarak çaresizliklerini ortaya koyduklarının altını çizdi.

Bahsi geçen bölgenin üst kısmında köylülerin iddiasına göre tarihi eser kalıntılarıda çıkıyor. Aslında arazi değil sit alanı ilan edilmesini gerektiğini ifade ediliyor. Arazinin bazı bölgelerinde ise taşların işaretlendiğide görüldü.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.